Dorohoi News Logo

Cum îți iei pulsul cu ușurință acasă

masoara-pulsul

Măsurarea pulsului poate ajuta la diagnosticarea precoce a bolilor cardiovasculare. De asemenea, aceasta este o procedură simplă care poate fi aplicată pe diferite părți ale corpului. Cum îți iei pulsul în mod corect?

Să îți iei pulsul este o procedură foarte utilă care îți permite să-ți afli ritmul cardiac. În plus, acest procedeu te poate ajuta să înțelegi mai bine regularitatea ritmului cardiac. Este un mod foarte simplu de a obține numeroase informații despre funcția cardiovasculară. Așadar, cum îți iei pulsul cu ușurință acasă în mod corect?
 
Pulsul se referă la o serie de pulsații care pot fi resimțite la nivelul anumitor părți ale corpului. Acest lucru se datorează mișcărilor de contracție și dilatație atât ale inimii, cât și ale arterelor.

Pulsul este sinonim cu ritmul cardiac și este exprimat, în mod normal, în bătăi pe minut. De exemplu, dacă măsori pulsul unei persoane timp de 60 de secunde și numeri 70 de bătăi, înseamnă că inima sa bate de 70 de ori într-un minut.

Deși măsurarea pulsului este o procedură esențială pentru a diagnostica rapid o posibilă problemă cardiacă, mulți oameni nu știu ce este sau cum să o facă. Prin urmare, în articolul de mai jos vom discuta despre frecvența cardiacă și vei afla cum să îți iei pulsul pe cont propriu.

Care este scopul măsurării pulsului?

Măsurarea pulsului are multe utilizări, deoarece îți arată numărul de bătăi pe care inima le efectuează pe unitatea de timp (în mod normal, pe minut). Un puls normal se situează între 60 și 100 de bătăi pe minut.

În primul rând, măsurarea pulsului te poate ajuta să detectezi o posibilă tahicardie sau bradicardie. Tahicardia apare atunci când inima bate mai repede de 100 de bătăi pe minut. Bradicardia, pe de altă parte, apare atunci când inima bate cu mai puțin de 60 de bătăi pe minut.

Atât tahicardia, cât și bradicardia pot indica faptul că ceva nu funcționează corect la nivelul sistemului cardiovascular. Depășirea oricăreia dintre aceste limite poate însemna un anumit risc pentru inimă.

Însă, de cele mai multe ori, acestea sunt situații normale la care inima trebuie să se adapteze pentru a menține alimentarea cu sânge către toate organele și țesuturile corpului.

De exemplu, în timp ce faci exerciții fizice, poți să-ți iei pulsul și să afli că ai tahicardie. De asemenea, inima poate suferi de tahicardie în situații de anxietate, stres ridicat sau pericol. Persoanele care fac exerciții fizice zilnic tind să aibă ritm cardiac mai mic. Unii sportivi pot avea în repaus un ritm cardiac de numai 40 de bătăi pe minut, fără a avea vreo boală sau vreun sindrom.

Așadar, de ce ar trebuie să îți iei pulsul?
În primul rând, trebuie să îți măsori pulsul pentru a-ți verifica starea fizică în timpul efectuării de exerciții fizice. În al doilea rând, măsurarea pulsului te va ajuta să fii mai conștient de limitele cu care te confrunți în timpul unui antrenament.

În plus, nu uita că măsurarea pulsului te poate ajuta să diagnostichezi precoce orice boală de care poți suferi în mod inconștient. Acesta este, de exemplu, cazul disecției aortice, o afecțiune foarte gravă ce poate provoca decesul. Simplul act de a-ți lua pulsul te poate ajuta să detectezi la timp disecția aortică și îți poate salva viața.

Pentru a-ți măsura pulsul în condiții normale, ar trebui să fii calm și relaxat, fără să fii făcut anterior o activitate fizică intensă. În acest fel, îți vei determina ritmul cardiac în stare de repaus.

Poți efectua această procedură pe diferite părți ale corpului, dar cel mai bine este să iei pulsul de la nivelul gâtului sau al încheieturii mâinii. De fapt, atunci când începi să-ți măsori pulsul, cel mai bine este să folosești zona gâtului, acolo unde este cel mai puternic.

În primul rând, ai nevoie de un cronometru. Poți utiliza un ceas sau un telefon mobil. După ce pregătești cronometrul, urmează cu atenție acești pași.

Plasează degetul arătător și mijlociu sub bărbie, pe gât. Apasă ușor pe piele până când simți bătăile inimii. Totuși, nu trebuie să apeși prea tare, deoarece poți obține un rezultat fals. După ce ai găsit pulsul și poți simți clar fiecare bătaie, pornește cronometrul și începe să numeri. Menține degetele fixe, numărând bătăile timp de 1 minut sau 30 de secunde. Dacă alegi această ultimă opțiune, trebuie să multiplici cu 2 numărul total de bătăi pe care le-ai numărat.

Așa cum am menționat deja, dacă rezultatul este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut în stare de repaus, pulsul este în limitele normale. Cu toate acestea, dacă bătăile inimii depășesc 100 de bătăi pe minut sau observi o neregularitate a ritmului, consultă un medic cât mai curând posibil.

Concluzie
Măsurarea pulsului este o procedură foarte simplă, care servește mai multor scopuri în viața de zi cu zi. De exemplu, te poate ajuta să afli dacă te miști suficient de mult în sala de sport pentru a-ți crește substanțial ritmul cardiac. Îți poți lua pulsul de pe încheietura mâinii, pe gât, pe abdomen, etc.

Dacă ai probleme în măsurarea pulsului, poți achiziționa un monitor de ritm cardiac. Nu uita să consulți medicul dacă observi o anomalie sau dacă bătăile inimii sunt peste valoarea medie în starea de repaus.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web