Oferă o aromă deosebită preparatelor culinare, dar îl poţi consuma şi ca atare. Studiile arată că sucul de roşii, prin conţinutul său, poate avea efect protector faţă de diverse probleme de sănătate.
Sucul de roşii este o băutură bogată în nutrimente, cu un conţinut scăzut de grăsimi şi de calorii. În jur de 240 ml de suc de roşii conservat acoperă mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C, iar sursa de betacaroten reprezintă 22% din doza recomandată de vitamina A. Sucul de roşii conţine vitamine precum cele din complexul B şi vitamina K, iar printre minerale se numără magneziul, potasiul, manganul şi cuprul.
Sursă bogată de antioxidanţi
Sucul de roşii este o sursă bogată de licopen, un pigment natural ce conferă culoarea roşiatică sau rozalie fructelor. Acest antioxidant are rolul de a proteja celulele împotriva radicalilor liberi şi de a reduce apariţia inflamaţiilor în organism. Licopenul contribuie şi la protejarea sănătăţii cardiovasculare.
Ajută la recuperarea fizică
Studiile de specialitate au demonstrat cum licopenul din sucul de roşii scade nivelul de oboseală care apare după efortul fizic, fiind de ajutor sportivilor. De altfel, acest antioxidant puternic ajută la reducerea stresului oxidativ care poate apărea în urma unui antrenament intensiv. Consumul de suc de roşii poate scădea semnificativ nivelul de creatinfosfokinază (CPK) şi lactat dehidrogenază (LDH) - două enzime eliberate de musculatura deteriorată.
Menţine sănătatea ochilor
Sucul de roşii conţine luiteină şi zeaxantină, betacaroten şi vitamina C. Acestea sunt substanţe esenţiale care menţin sănătatea ochilor şi care previn problemele de vedere. De exemplu, deficitul de vitamina A poate favoriza apariţia ochilor uscaţi, în timp ce vitamina C poate să prevină afecţiunile oculare care apar la o vârstă înaintată. O dietă bogată în luteină şi zeaxantină vine în ajutorul celor care sunt la risc ori se confruntă deja cu afecţiuni precum deteriorarea maculei.
Nu îl consuma în exces!
Roşiile se numără printre alimentele acide, iar consumul excesiv de suc de roşii poate duce la apariţia refluxului gastroesofagian. Cum organismul reacţionează diferit, unele persoane pot experimenta reacţii alergice precum apariţia eczemelor, iritaţii ale pielii, tuse, strănut şi poate declanşa durerile de cap sau migrenele. Sucul de roşii din comerţ este un produs cu un conţinut bogat de sodiu şi de sare, ceea ce poate produce efecte negative asupra sănătăţii organismului.
Cum se prepară acasă
Unele roşii au un gust mai dulceag decât altele, iar acest aspect depinde de soiul şi de maturitatea lor. Într-un vas, se pun la fiert 10 roşii curăţate de cotorul verde şi tăiate bucăţi. Se toarnă apă cât să le acopere şi se lasă la fiert 25-30 de minute până se înmoaie. Într-un bol, se scurg bucăţile de roşii printr-o sită pentru a se înlătura seminţele. Se asezonează cu sare după gust şi se mai poate subţia cu puţină apă, dacă este cazul. Sucul de roşii se toarnă în borcane şi se păstrează la frigider până la o săptămână. Se consumă 1 cană (240 ml) cu suc de roşii zilnic.
Atenţie!
Pentru conservare, borcanele cu suc de roşii trebuie să treacă printr-un proces de sterilizare şi, ulterior, să fie depozitate pe raftul din cămară. Consumul de alimente conservate poate fi asociat cu apariţia botulismului, mai ales dacă nu s-au respectat condiţiile de igienă şi de conservare corespunzătoare.