Afinele sunt fructele cu cea mai scazuta concentratie de zahar, motiv pentru care sunt recomandate în alimentatia persoanelor care sufera de diabet zaharat. Afinul este un arbust mic, stufos, cu tulpina verde, care populeaza pajistile si padurile de conifere din zona alpina, pana la altitudini de 2.000-2.500 de metri. Înfloreste în mai-iunie, iar fructele se coc toamna. De culoare albastru-brumariu, afinele sunt zemoase si au un gust placut dulce-acrisor. În scopuri medicinale se folosesc frunzele si fructele. Frunzele se culeg primavara, vara si toamna. Se recolteaza dimineata, imediat dupa ce roua dispare. Fructele se culeg la maturitate, în iulie-septembrie, si se folosesc proaspete sau uscate.
Frunzele contin tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina, iar fructele – tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C si acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Frunzele si fructele de afin au proprietati astringente datorita taninului. Ele sunt totodata un bun antibiotic, modificand favorabil flora patogena intestinala si antidiareica. Mai are proprietati hipoglicemiante si antihelmintice (distruge viermii intestinali).
Afinul se recomanda în diabet (scade zaharul din sange), guta, enterocolita (colita de fermentatie sau de putrefactie), parazitoze intestinale, infectii urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) si diuretic, precum si în reumatism, afectiuni dermatologice, tulburari circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulceratii cronice sangerande. Frunzele intra în compozitia ceaiului dietetic.
Infuzia se obtine din doua lingurite de frunze uscate la o jumatate de litru de apa clocotita. Se beau mai multe cani de infuzie calduta, fractionat în trei reprize, dar sa nu depaseasca un litru pe zi, în afectiunile amintite. Decoctul din frunze sau fructe se obtine prin fierberea materiei prime în apa, cantitatile fiind aceleasi ca la prepararea infuziei. Decoctul de afine are proprietati astringente si antibiotice. Se poate folosi intern, pentru ameliorarea bolilor de stomac, în special a enteritelor si diareei. Extern, se recomanda sub forma de gargara în faringite, afte, stomatite si comprese pentru hemoroizi si eczeme.
Fructele sunt recomandate diabeticilor, fiind alimentele cu cea mai scazuta concentratie de zahar. Ele pot fi consumate proaspete. Din ele se poate prepara un suc, folosind fructe zdrobite, trecute printr-un tifon, care este apoi diluat cu putina apa calduta.