Dorohoi News Logo

Remedii naturale pentru durerile de stomac

durere-de-stomac

Durerile de stomac pot avea cauze diverse, de la o banala indigestie sau gastrita, pana la ulcer, pancreatita si chiar infarct. De aceea este foarte important ca, daca ele persista, sa va adresati medicului, pentru investigatii amanuntite. In prima faza, insa, puteti incerca sa le calmati cu remedii naturale, la indemana in orice casa.

Cel mai frecvent, durerile de stomac apar in urma unei diete dezechilibrate si a stresului, care pot declansa in timp probleme mai serioase decat simple indigestii.

Deci decalogul regulilor de aur pentru un aparat digestiv sanatos ar fi: mese regulate, nu va ridicati niciodata satui de la masa, evitati alcoolul, zaharul, alimentele grase, prajelile, condimentele iuti, bauturile carbo-gazoase, faceti sport si beti suficienta apa (6-8 pahare pe zi).
Mancatul prea mult, prea des sau o data pe zi pot fi, deopotriva, la fel de nesanatoase pentru stomac.

Oricum ar fi, daca durerile de stomac persista mai mult de doua, trei zile sau se intensifica, daca apar si alte simptome, trebuie neaparat sa mergeti la medic, pentru ca numai un specialist va poate pune diagnosticul corect.
 
Pana la medic, insa, exista cateva metode naturale pe care le puteti incerca acasa:

Semintele de chimen
Chimenul este printre cele mai eficiente solutii impotriva problemelor digestive. Este placut la gust si, pe langa efectul de combatere a gazelor, stimuleaza enzimele pancreatice care ajuta digestia.
Chimenul are efect antimicrobian, restabilind flora digestiva, efect calmant pentru stomacul afectat de gastrita si stopeaza inmultirea bacteriilor rele care cauzeaza indigestie, gaze si balonare.
In trecut, chimenul era folosit la calmarea colicilor bebelusilor - semintele erau pisate si amestecate in apa de baie a celor mici.
Se poate consuma sub forma de ceai, baut in timpul mesei, sau rontait (mestecati o lingurta de semnite, dupa fiecare masa)
Cura cu ulei de chimen (3-4 picaturi de trei ori pe zi) va scapa de viermii intestinali.
De asemenea, in caz de aciditate la stomac si senzatie de balonare, semintele se inmoaie in apa, de seara pana dimineata, apoi se consuma apa respectiva.

Semintele de in
Semintele de in sunt indicate in combaterea constipatiei, deoarece sunt bogate in fibre.
Se lasa la inmuiat in apa sau iaurt inainte de a le consuma, altfel vor trece nedigerate prin stomac.

Semintele de chia
Semintele de chia sunt o bogate in fibre vegetale si ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Daca aveti crampe sau arsuri stomacale, lasati la inmuiat intr-un pahar cu apa doua lingurite de seminte de chia, aboi beti gelatina rezultata - actioneaza ca un pansament gastric-minune, va va lua durerea cu mana.

Semintele de marar
Semintele de marar sunt eficiente in indigestie. Preparati un ceai din doua lingurite de seminte, la o cana cu apa. Puteti combina in ceai semintele de marar cu cele de chimen.

Semintele de fenicul
Semintele de fenicul sunt utile in indigestie, balonare si sindromul colonului iritabil. Se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia cate o jumatate de lingurita, inainte si dupa masa. Deasemenea, puteti mesteca seminte de fenicul de fiecare data cand va simtiti balonat.

Semintele de coriandru
Semintele de coriandru sunt excelente antiinflamatoare si ajuta la reglarea digestiei - se folosesc cu succes si impotriva colicilor bebelusilor. Se consuma sub forma de ceai - o lingurita de seminte maruntite la o cana de apa clocotita. Mai pot fi administrate sub forma de pulbere care, consumata constant, poate preveni aparitia cancerului de colon si de stomac.

Scortisoara
Scortisoara stimuleaza motilitatea sistemului digestiv. Se prepara un ceai dintr-un sfert de lingurita de sortisoara la o cana apa clocotita.

Ghimbirul
Ghimbirul ajuta in special in balonare si greata. O jumatate de lingurita de ghimbir ras, la o cana de apa clocotita, va usureaza imediat.

Menta
Menta poate ameliora crampele. Ceaiul de menta (o lingurita de menta uscata, la o cana de apa) baut pe stomacul gol va calmeaza durerea de stomac.

Musetelul
Ceaiul de musetel este cel mai bun calmant pentru arsurile gastrice. Diminueaza aciditatea si implicit senzatia neplacuta de arsura.

Lavanda
Lavanda, asemeni coriandrului, are puternice proprietati antiinflamatoare. Ceaiul de lavanda ajuta la eliminarea gazelor si restabileste echilibrul din stomac si intestine.

Bicarbonatul de sodiu alimentar
Bicarbonatul de sodiu are proprietati antiacide, deci este recomandat data aveti arsuri la stomac (gastrita). Se dizolva o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar intr-o jumatate de pahar cu apa la temperatura camerei si se bea solutia imediat. Grija mare, insa! Daca suferiti de hipertensiune arteriala (tensiune mare) sau aveti alte restrictii la sodiu, NU folositi acest remediu.

In final, nu uitati: orice durere care persista mai mult de trei zile trebuie investigata la medic. Iar daca durerile de stomac sunt bruste si foarte puternice nu mai asteptati deloc si nu mai incercati niciun remediu acasa, mergeti urgent la spital.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web