Pentru a fi feriți de COVID-19 și gripă, dar și alte afecțiuni specifice sezonului rece trebuie să optați pentru vitamine care întăresc sistemul imunitar. Dr. Virgil Musta recomandă un cocktail de vitamine care fac minuni în lupta cu COVID-19 și nu numai.
Medicul Virgil Musta recomandă un cocktail de trei vitamine, care ajută la întărirea întărește sistemul imunitar: vitamina C, D și zinc.
Cocktailul de vitamine care luptă cu COVID
Vitamina C este „prietena” sezonului rece prin definiție, iar vitamina D începe să fie nelipsită din recomandările specialiștilor internaționali. Un studiu recent a descoperit că în cazul adulților de peste 40 de ani, vitamina D poate reduce cu 50% riscul de a muri de COVID-19.
De asemenea, vitamina D face minuni și pentru vârstnici, ajutându-i să prevină formele grave de COVID-19. Pe lângă suplimentele alimentare care ne pot furniza aceste vitamine, surse naturale de vitamina C se găsesc în măceșe, cătină, pătrunjel, citrice, kiwi.
Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice, potrivit doctorulzilei.ro.
Care e cea mai bună sursă de vitamina D
De asemenea, poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar, susțin experții de la Cleveland Clinic. Cea mai bună sursă de vitamina D e soarele. Apoi, peștele gras, gălbenușul de ou, ciupercile, produsele lactate.
Zincul este un mineral esențial necesar organismului pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în parametri normali, pentru vindecare și recuperare. Cele mai bune surse de zinc sunt în stridii, carne, ovăz, ciuperci shiitake, spanac, sparanghel şi caju.
Alimente și factori care cresc imunitatea
Alimentația
Un aport alimentar echilibrat este foarte important pentru bună funcționare a sistemului de apărare al organismului, însă, niciun aliment, nicio vitamina sau alt tip substanță, nu oferă garanția unei protecții totale, consideră dr. Mihaela Bilic, Psihonutritionist.
Mișcarea
Oamenii care nu fac mișcare în mod regulat își iau de două ori mai multe zile de concediu medical decât cei care practică sport. Cel puțin așa susțin cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, citați de Cleveland Clinic. Studiul s-a derulat pe o perioada de un an de zile și a demonstrat că 30 de minute de exerciții moderate pe zi reduc la jumătate riscul de răceli și, în timp, cresc imunitatea.
Somnul
Calitatea slabă a somnului și perioadele lungi în care organismul este privat de odihnă pun în pericol buna functionare a sistemului imunitar.
Top 10 alimente care cresc imunitatea:
Sursa: viva.ro