Multe persoane s-au confruntat macar o data de-a lungul vietii cu senzatia de balonare, fara sa stie clar ce a declansat-o. Fie ca e vorba de retentia apei in organism sau constipatie, nu este nevoie sa dai fuga la magazin sa cumperi pastile.
In cazul in care ai vorbit deja cu un medic specialist si nu este vorba de simptomele unei boli ascunse, poti trata balonarea consumand unele alimente. Woman's Day iti ofera o lista cu cele mai indicate dintre ele.
Iaurtul
Probabil ai vazut si tu reclame la iaurturi probiotice, care ajuta la digestie. Este adevarat ca bacteriile "bune" (lactobacillus, acidophilus si bifidus) ajuta la o buna functionare a sistemului. Nu trebuie neaparat sa te axezi pe produse scumpe, ce folosesc simboluri specifice, caci acestea sunt acordate in urma platirii unei sume anuale de bani.
Conteaza sa gasesti iaurtul care are cea mai activa cultura, intrucat multe dintre iaurturile prea procesate pierd acest compus esential. Fereste-te de cele care au in compozitie prea multa fructoza din sirop de porumb sau indulcitori artificiali.
Cel mai bine este sa consumi iaurt simplu, fara alte arome adaugate, salvand bani si calorii in acelasi timp. Doctorii recomanda consumul zilnic, chiar si o cana pe zi facand diferenta.
Calciul
Potrivit Paola Mora, dietetician la Centrul Medical Montefiore din New York City, calciul este un remediu extrem de eficient impotriva balonarii cauzate de ciclul menstrual. Este foarte indicat consumul a trei portii pe zi de mancare bogata in calciu, precum iaurt, lapte, branza sau produse din soia imbogatite.
Laptele la care s-a adaugat vitamina D ese foarte bun, caci va ajuta absorbtia calciului. Vorbeste cu medicul de familie pentru a stabili doza potrivita pentru tine.
Apa
Atunci cand ai senzatia de plin, poti renunta la hrana sau apa. Este esential sa ramai hidratata, pentru ca apa reduce cantitatea de sodiu si astfel elimini din start o cauza a balonarii.
Dieteticienii recomanda consumul a 6-8 pahare de apa pe zi. Nu lasa sa treaca neobservata senzatia de sete. Hidratarea adecvata ajuta in procesul de digestie.
Fibrele
Fibrele ajuta foarte mult la digestie si, implicit, impotriva balonarii provocate de constipatie, dar este important sa le consumi in mod intelept. Daca vei consuma prea multe fibre fara sa cresti si cantitatea de lichide te vei constipa.
Trebuie sa cresti treptat nivelul fibrelor, iar apa le va ajuta sa tranziteze optim organismul.
Sparanghelul
Desi nu toate cercetarile au ajuns la aceasta concluzie, unele studii au concluzionat ca sparanghelul este eficient impotriva balonarii. Sparanghelul are efect usor diuretic si laxativ si elimina gazele, deci te poate scapa de balonare. Functia prebiotica sustine bacteriile "bune" din intestinul gros.
Radacina de lemn dulce
Aceasta se gaseste in majoritatea farmaciilor naturiste si previne retentia apei in organism, datorita efectului natural diuretic si usor laxativ.
"Acesta exista dintotdeauna", spune Michael Kaplan, medic si co-fondator la Centrul Medical de Slabire, care adauga ca "efectele de vindecare ale acestui aliment au fost indelung studiate si documentate." Doctorul recomanda o doza de 1 ml extract de radacina de lemn dulce, de trei ori pe zi. Daca ai probleme cu tensiunea sau inima nu apela la acest remediu, fiindca poate fi periculos.
Papaya
"Papaina este o enzima gasita in fructul de papaya, care se aseamana foarte mult cu enzimele secretate de pancreas pentru digerarea hranei", afirma Timothy Harlan, director medical la Universitatea de Medicina Tulane. Date incluzand un studiu publicat in Jurnalul de Hrana Medicinala sugereaza faptul ca fructele tropicale ajuta digestia in mai multe moduri, fapt ce reduce posibilitatea balonarii, a constipatiei sau a gazelor.
Pentru rezultate maxime, consuma fructul intreg sau foloseste un blender pentru a-l include intr-un suc de fructe proaspete. Sucurile gasite la magazin nu iti ofera de obicei toate enzimele necesare. Nici vitaminele nu sunt la fel de eficiente ca intregul fruct, deoarece toate substantele combinate (enzime, vitamine, minerale, fitonutrienti) functioneaza mai bine decat luate separat. (DorohoiNews.ro)