Dorohoi News Logo

Simptome ale unor probleme de sănătate pe care nu ar trebuie să le ignori

sanatate

Atunci când organismul îţi oferă semnale prin care te alertează că ceva ar putea să nu fie în regulă, nu trebuie să te panichezi, dar trebuie să iei măsuri atunci când acestea nu dispar sau dacă se agravează. Dacă îţi asculţi intuiţia, vei şti de cele mai multe ori dacă ceva este într-adevăr în neregulă. Acordă atenţie acestor semne care pot indica o problemă gravă de sănătate:

Scăderea bruscă în greutate
Când observi că într-o perioadă foarte scurtă de timp ai pierdut mult în greutate fără a ţine diete şi fără a face exerciţii fizice în acest sens, poate fi vorba de ceva cât se poate de serios. Astfel de simptome pot semnala deficienţe de minerale precum zincul, dar şi boli mai grave care necesită investigaţii aprofundate. O vizită la medic te va ajuta să te lămureşti, iar acesta îţi va indica cel mai probabil o serie de analize de laborator după care să poată stabili un diagnostic sau o trimitere la un medic specialist.

Sforăitul
Prezent în multe dintre case pe timpul nopţii sau chiar al zilei, sforăitul nu este întotdeauna doar un obicei deranjant. În anumite cazuri, acesta poate fi un semn al sindromului apneei în somn, mai ales dacă sforăi în fiecare noaptea şi ziua te confrunţi cu oboseală intensă. Apneea în somn este caracterizată de episoade de oprire a respiraţiei în timpul somnului şi este mai frecventă la persoane în vârstă şi la bărbaţi fumători. Aceasta poate duce la depresie, anxietate, oboseală sau tulburări de memorie, aşa că dacă observi simptome la membri ai familiei sau dacă partenerul îţi atrage atenţie asupra acestora chiar ţie, cere sfatul unui medic.

Dureri de cap
Durerile de cap sunt, în general, considerate normale şi pot indica deshidratarea, necesitate de a purta ochelari, apropierea menstruaţiei şi multe altele. Momentul în care trebuie să investighezi durerile de cap persistente este acela când ele nu se ameliorează după administrarea de analgezice şi dacă sunt însoţite de episoade de vomă, greaţă sau ameţeală. Astfel de simptome pot indica dereglări de tensiune arterială sau alte probleme cardiace, dar şi afecţiuni care necesită intervenţie de urgenţă.

Dureri abdominale
Durerile în zona abdominală sunt destul de des întâlnite în cazul unor afecţiuni care pot fi gestionate precum sindromul colonului iritabil sau în perioada menstruaţiei. Dacă ai o durere abdominală persistentă şi dacă intensitatea ei creşte treptat, fără a se ameliora, atunci ar putea fi vorba de o problemă care necesită atenţia imediată a medicului. De asemenea, dacă o durere abdominală nu trece după administrarea unui analgezic, este posibil să nu fie doar un episod trecător şi trebuie să iei măsuri.

Ameţeala
Nopţile nedormite sau dieta necorespunzătoare pot să ducă la apariţia momentelor de ameţeală în timpul zilei şi atunci trebuie să-ţi schimbi stilul de viaţă şi alimentaţia. Dar dacă aceste episoade se repetă, fără a avea un motiv evident, ameţeala alături de dureri în piept sau respiraţia îngreunată pot fi semne ale unei tensiuni arteriale prea mici. Senzaţiile dese de ameţeală împreună cu dureri de cap şi oboseală ar putea indica prezenţa anemiei. Anemia este o afecţiune în care prea puţine celulele roşii sunt prezente în organism, drept care nu transportă destul oxigen către ţesuturi şi trebuie tratată la recomandarea medicului specialist.

Atunci când observi semne neobişnuite, nu te panica şi încearcă să îţi înţelegi corpul şi să te bazezi pe semnalele de alarmă pe care ţi le adresează. Durerile pot să fie trecătoare, dar niciodată nu strică să investighezi şi să te consulţi cu un medic.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web