Antibioticele reprezintă o linie puternică de apărare împotriva infecțiilor bacteriene ce ne pot afecta sănătatea. Cu toate acestea, există situații în care acestea pot avea efecte secundare asupra celui care le consumă. Printre efectele secundare ce pot apărea putem enumera diareea și leziuni hepatice. De asemenea, unii oameni sunt alergici la anumite antibiotice. Efectele secundare diferă în funcție de persoană. Este recomandat să consultați un medic specialist înainte de a lua orice tip de antibiotice. Unele alimente pot reduce aceste efecte secundare, iar altele pot agrava situația.
Ce sunt antibioticele
Antibioticele sunt un tip de medicamente ce sunt folosite pentru a trata infecțiile bacteriene. Ele au un rol pozitiv asupra organismului în lupta cu infecțiile bacteriene. Acționează prin uciderea infecției sau prin împiedicarea ei de a se răspândi în organism, ducând la complicații ce pot fi periculoase. Există mai multe tipuri de antibiotice.
Antibiotice cu spectru larg. Acestea acționează pe o gamă mai largă de bacterii care provoacă diferite boli. Altele ucid un anumit tip de bacterii. Antibioticele sunt foarte importante și eficiente atunci când vrem să tratăm infecțiile grave. Cu toate acestea, pot apărea efecte secundare diferite că și grad de gravitate.
De exemplu, o utilizare excesivă a antibioticelor vă poate avea ficatul într-un mod negativ. De asemenea, antibioticele sunt cele mai frecvente medicamente ce pot cauza leziuni hepatice. Mai pot avea efecte negative și asupra bacteriilor și microbilor ce trăiesc în intestine. Aceste bacterii sunt cunoscute sub numele de microbiomul intestinal. Pe lângă uciderea bolilor ce cauzează bacteriile, antibioticele pot distruge și bacteriile sănătoase.
Ce să nu mănânci când iei antibiotice
Există anumite alimente ce ar trebui evitate și scoase din alimentație atunci când luați antibiotice. Ele pot reduce eficiența tratamentului și pot apărea efectele secundare enumerate mai sus.
Acest fruct nu este recomandat să îl consumați atunci când sunteți sub un tratament cu antibiotice. Acest lucru se datorează faptului că fructul conține o enzimă numită citocrom P450. În cazul în care consumați grapefruit pe perioada tratamentului, organismului îi va fi greu să descopere medicamentul în mod corespunzător.
Alcool
Consumul nu de alcool nu interferează cu efectul antibioticelor. Cu toate acestea, pot apărea efecte secundare negative precum amețeli și probleme gastrointestinale. Este recomandat să eviți alcoolul complet până te recuperezi.
Băuturi și alimente acide
Ar trebui să eviți tot ce are o componentă acidă. Aici putem include ciocolata, băuturile răcoritoare, fructele citrice. De asemenea, este bine să evitați și anumite produse alimentare pe bază de roșii ca și ketchup-ul și pasta de tomate. Consumate, acestea au un efect negativ, afectând capacitatea organismului de a absorbi medicamentul corespunzător.
Lactate
Calciul ce se regăsește în produsele lactate blochează absorbția de antibiotice. Cu toate acestea, iaurtul se numără printre alimentele ce le poți consuma în timp ce iei antibiotice. Acesta conține și probiotice ce încurajează dezvoltarea bacteriilor bune ce sunt situate în intestin. În acest fel, ajută corpul să se recupereze după „asaltul” antibioticelor și grăbește procesul de vindecare. De asemenea, probioticele pot preveni diareea, efect secundar al antibioticelor.