Primele doze de vaccin anti-Covid vor ajunge chiar de Crăciun. Anunutul a fost făcut joi de noul ministrul de Interne, Lucian Bode.
Lucian Bode, ministrul de Interne: „Intră pe la nădlac mâine şi merg la Cantacuzino. Atunci când ne va veni rândul, după programul stabilit, da, eu, Lucian Bode, mă voi vaccina”.
Institutul Cantacuzino a primit autorizările necesare, dar şi lăzile cu gheaţă carbonică, în care serurile vor fi duse la centrele de testare din întreaga ţară.
Andre Baciu, Ministerul Sănătății: „Dozele vor veni pe transport terestru din Belgia, intră prin vestul ţării şi de acolo vor fi însoţite de echipaje ale MAI până la Cantacuzino. În aceste zile vom identifica cine vor fi primele persoane vaccinate de la noi”.
Au apărut şi informaţii despre modul cum se va desfăşura vaccinarea publicului larg, începând, probabil, din primăvară. Doritorii vor putea să îşi facă programare online, telefonică, prin medicul de familie sau serviciile de asistenţă socială. Vom fi însă reprogramaţi dacă odată ajunşi la triajul centrului de vaccinare vor avea temperatura mai mare de 37,3. Iar cei care vor fi vaccinaţi vor fi monitorizaţi 15 minute, pentru a exclude apariţia unor efecte adeverse puternice.
Andrei Baciu: „Vom implica şi autorităţile locale, vom implica şi personalul medical care poate sprijini demersurile. Deci am gândit toate variantele disponibile astfel încât accesul populaţiei să fie unul cât mai facil”.
În total vor fi cinci tipuri de centre de testare. Cele fixe, caravanele mobile care pot merge prin ţară, echipele care vor merge în centre rezidenţiale ori cămine pentru vârstnici, centre de tipul drive through - unde putem merg cu maşina - care pot fi organizate în marile oraşe, dar şi cele din cabinetele medicilor de familie.
Primul român care se va vaccina: un medic de la Matei Balș
Primul român care va primi serul este un medic de la Institutul Matei Balş din Capitală. Se va întâmpla în a treia zi de Crăciun, duminică. Apoi, rând pe rând vor fi vaccinate 5.000 de cadre medicale din spitalele COVID.
Klaus Iohannis: „Se începe cu o tranșă simbolică, dar după Crăciun vin următoarele tranșe şi aşa se va continua până toată populația va beneficia de vaccin. Aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente, autorizate la cele mai înalte standarde europene. Recomandăm tuturor românilor să fie pregătiţi să se vaccineze.
Vaccinurile sunt eficiente în proporţie de 95 la sută, iar efectele adverse sunt minore. Cele mai frecvente sunt durerile de cap, durerea de la locul administrării vaccinului sau febră.
Până când tot mai mulţi români vor putea beneficia de vaccin, preşedintele ne recomandă să fim precauţi.
Klaus Iohannis: „Vă rog să vă feriţi de boală şi să îi feriţi şi pe ceilalţi, nu-i de joacă. Nu vom introduce restricţii noi de sărbători, dar restricţiile care sunt acum rămân toate în vigoare. Sunt obligatorii, nu este ceva opţional”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că doar vaccinarea ne poate da aşa-numita „imunitate de turmă” şi poate întrerupe lanţul de transmisie. Ca să se întâmple asta, cum e şi în cazul altor boli, populaţia trebuie să se vaccineze într-un procent mai mare de 75%.
În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 4.310 noi îmbolnăviri, iar numărul celor aflaţi în stare gravă la terapie intensivă este tot mare: 1.234. Alţi 146 bolnavi nu au mai putut fi salvaţi.
Puţin peste 27 de mii de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore, cu peste 10 mii mai puţine decât în zilele în care erau depistate aproximativ 10 mii de cazuri noi.
Persoanele infectate cu Covid-19 au o imunitate care îi protejează cel puţin 8 luni de o nouă infecţie
Din Australia vine însă o veste bună. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele infectate cu Covid-19 au o imunitate care îi protejează cel puţin 8 luni de o nouă infecţie.
Studiul demonstrează că anumite celule din sistemul imunitar, numite celule de memorie B, îşi „amintesc” infecţia cu virusul şi în cazul unei noi expuneri declanşează un răspuns imun protector prin producerea rapidă de anticorpi.
Noile cercetări sunt extrem de importante şi pentru campania de vaccinare, pentru că rezultatele pot indica o eficienţă şi mai mare a serurilor.
Pe de altă parte, dacă aveţi o problemă medicală în prima şi a doua zi de Crăciun, trebuie să ştiţi că în Bucureşti, de exemplu, nouă spitale vor asigura cazurile urgente: șapte pentru adulţi şi două pentru copii. Sursa: stirileprotv.ro.