Românii aşteaptă cu sufletul la gură debutul campaniei de vaccinare în România. Primele doze au intrat deja în ţară chiar în ziua de Crăciun. Există totuşi şi persoane care ar trebui să nu folosească acest vaccin împotriva COVID-19? Profesorul Rafila explică totul extrem de clar.
Campania de vaccinare stă să înceapă şi în România, duminică fiind ziua anunţată de autorităţi în care vor primi vaccinul împotriva COVID-19 primele cadre medicale din ţara noastră.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a oferit detalii despre persoanele care ar trebui să evite vaccinarea din cauza afecţiunilor de care suferă. Din fericire, există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea, spune Rafila, însă vor fi unele persoane la care vaccinul nu va da rezultatele scontate
„Există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea. Vorbim în primul rând de boli acute, boli febrile, dar dacă sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea – și persoanele care au o mică răceală se pot vaccina.
Singura problemă care este mai degrabă legată nu de o contraindicație absolută, ci de eficacitatea vaccinării. S-ar putea să fie persoanele care sunt imunodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecțiuni și la care, dacă vreți, vaccinul ar produce mai greu un răspuns.
Asta nu înseamnă că aceste nu se pot vaccina. Dimpotrivă, ele se pot vaccina, însă câteodată la ele rezultatele nu sunt așa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.
Există contraindicaţii pentru persoanele cu alergii sau boli autoimune?
„Mai degrabă, la persoane care manifestă în mod frecvent alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauție, dar nu trebuie excluse nici măcar acele persoane de la vaccinare – sigur, dacă doresc acest lucru, nu este un vaccin obligatoriu. Dar trebuie luate măsurile astfel ca, în cazul unei reacții alergice severe, să se poată interveni imediat.
Cei cu boli autoimune își pot consulta medicul, pentru că aceste boli autoimune sunt tratatea cronic cu diverse medicamente. Dar să știți că acest vaccin – spre deosebire de altele, cele clasice, care conțin adjuvanți care să mărească imunitatea – nu conțin așa ceva și este pur și simplu o mică porțțiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală. Deci nu discutăm despre adjuvanți sau despre substanțe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun”, a declarat medicul român.
Ce se întâmplă cu românii care au trecut deja prin infecţia cu SARS-CoV-2?
Alexandru Rafila a fost întrebat şi dacă există vreun fel de contraindicaţii pentru persoanele care s-au îmbolnăvit deja din cauza acestui virus. El spune că se pot vaccina şi acestea, neexistând vreo precizare pe această temă deocamdată. Totuşi, ar trebui să treacă un anumit interval de timp de la infectare până la momentul vaccinării, pentru a lăsa timp şi ciclului de imunitate naturală.
„Persoanele care au avut COVID se pot vaccina, nu există în acest moment o precizare exactă legată de acest subiect . Sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecției până la momentul vaccinării, pentru că e bine să lăsăm și ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii să se producă,iar ulterior administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea naturală obținută prin infecție. Așa că un interval de 2-3 luni după infecție poate fi luat în calcul pentru vaccinare de către cei care au trecut prin boală. Eu așa o să fac, probabil în martie-aprilie o să mă vaccinez și eu împotriva noului coronavirus”, a mai precizat Alexandru Rafila pentru Digi24.