Umezeala permanenta, frigul si precipitatiile sunt principalele fenomene meteorologice care pot provoca suferinte persoanelor cu o sensibilitate crescuta. Reumatologii recomanda repaus la pat in aceste cazuri, iar celor care se afla sub tratament, continuarea terapiei obisnuite. In aceste zile de iarna, frigul, umezeala, vantul, ziua scurta si lumina cernita isi pun amprenta in special asupra celor sensibili la aceste fenomene, cu atat mai mult cu cat atributiile iernii se instaleaza mai brutal. Omul prezinta o mare rezistenta la intemperii, cu conditia ca acestea sa-i permita o acomodare si o antrenare lenta, iar pe de alta parte, organismul sa fie tanar si sanatos.
Din pacate, batranii si mai ales cei bolnavi resimt cu cateva zile inainte schimbarea vremii, macar prin semne generale de oboseala, insomnii, lipsa poftei de mancare, agitatie psihica. La altii, simptomele bolii de care sufera se agraveaza, ducand, in unele cazuri pana la deces, aparent neexplicat. Desi omul nu poate tine piept fenomenelor naturale, totusi niste masuri de prevenire a suferintelor si complicatiilor se pot lua chiar si in fata capriciilor vremii. Cei in varsta, si pe deasupra reumatici, se plang de dureri mai peste tot chiar cu cateva zile inainte de a veni lapovita sau ninsoarea. Apar dureri la nivelul incheieturilor, mainile sau picioarele se umfla, nu au forta la mers sau la strans cu mana. si bolnavii cu afectiuni cardiace au dureri mari in cosul pieptului sau inima bate aritmic, adica prea repede sau prea slab. Ulcerul de stomac este mult mai dureros, astmaticii au crize mari si dese, iar cei cu boli psihice sunt mai toropiti sau mai agitati. Toate aceste dureri si neplaceri se diminueaza dupa ce incepe ploaia, ninsoarea sau furtuna.
Din experienta si din cercetarile medicale exista doua posibilitati de contraofensiva impotriva acestor dureri. In primul rand, organismul bolnav trebuie tinut in repaus, fiind interzis orice tip de efort fizic sau psihic pentru ca mecanismele proprii de lupta sa poata face fata. Cei care iau medicamente in mod regulat pentru afectiunile de care deja sufera, nu numai ca nu pot sa le neglijeze acum, ci din contra, doza trebuie marita pentru a putea trece cu bine peste o suprasolicitare. in al doilea rand, trebuie evitat macar frigul, vantul, umezeala, daca lipsa soarelui si prezenta variatiilor mari de presiune atmosferica nu pot fi compensate.
Practic, atunci cand un reumatic sau hipertensiv simte ca vremea se va schimba, trebuie sa renunte in mod obligatoriu, fara remuscari si fara tagada la planurile mari si la unele obligatii pe care le are, pana cand vremea rea se stabilizeaza. Apoi sa se retraga intr-o incapere uscata si incalzita si sa stea chiar in repaus la pat. De asemenea, toti bolnavii afectati de fenomenele meteorologice trebuie sa isi ia in continuare medicamentele obisnuite sau pe cele pe care le stie utile in crizele provocate de afectiunile de care sufera si, pentru a depasi panica raului ce il asteapta, sa isi gaseasca o preocupare (citit, scris, etc.). in concluzie, fiecare dintre cei sensibili la fenomenele meteo este obligat sa gaseasca si sa respecte si micile sfaturi care-l pot scoate chiar si de sub tavalugul capriciilor meteorologice.