Carceii sau crampele musculare sunt contractii dureroase, involuntare ale unui muschi sau grup de muschi. Acestia apar in special la persoanele active (sunt determinati de un efort fizic sporit), la supraponderali (din cauza greutatii peste medie care apasa asupra muschilor) si la persoanele cu o circulatie sanguina defectuoasa.
De asemenea, incaltamintea stramta sau pozitiile incomode ale piciorului pot fi o alta cauza a aparitiei carceilor. Ȋn ceea ce priveste varsta, persoanele trecute de 65 de ani prezinta un risc mai mare de imbolnavire din cauza inactivitatii si a atrofierii muschilor.
Recomandari pentru combaterea carceilor: Ȋntrerupe activitatea care a declansat carceii; Aplica o compresa rece pe zona dureroasa pentru a relaxa muschii, dupa care o compresa calda pentru ameliorarea durerii; Ȋntinde piciorul, mana sau gatul si maseaza zona afectata. Dupa masaj poti aplica o compresa cu otet de mere sau ceai de menta; Amesteca un pahar de apa calda cu o lingura de miere si o lingura de otet de mere si bea continutul, de preferat cu inghitituri medii.
Cum calmati crampele nocturne: - inainte de culcare, relaxati-va cu o baie fierbinte sau faceti un dus sau aplicati o perna electrica incalzita timp de cel putin 10 minute e zona predispusa la carcei. - Pentru a scapa de carcei, intindeti si inclinati varful piciorului spre genunchi. - Ridicati-va din pat si plimbati-va in jur, scuturati puternic piciorul, apoi intoarceti-va in pat si puneti o perna sub piciorul intins. - Masati usor zona dureroasa cu o miscare circulara pentru a ajuta la ameliorarea tonusului muscular.