Dorohoi News Logo

Riscurile la care te expui atunci când consumi alimente prăjite

prajeli

Consumul regulat de mancare prajita a fost asociat, intr-un studiu realizat asupra populatiei Statelor Unite, cu un risc ridicat de deces printre femeile mai batrane aflate la menopauza.

Cercetatorii americani de la mai multe institutii de cercetare au scos la iveala intr-un nou studiu publicat in The BMJ ca reducerea consumului in special de pui si peste prajit poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Acestia au folosit datele din chestionare cu privire la dietele a 106.966 de femei, cu varstele intre 50 si 79 de ani, care au facut parte din proiectul WHI (Women's Health Initiative) intre anii 1993 si 1998, urmat de un alt studiu in 2017. In acest interval de timp, au avut loc 31.588 de decese, 9.320 de morti asociate cu probleme cardiace, 8.378 cauzate de cancer si 13.880 de decese din alte cauze.
 
Cercetatorii au evaluat consumul total si specific de diferite mancaruri prajite si au mai luat in considerare si alti factori precum stilul de viata, calitatea generala a dietei, nivelul de educatie si venitul. In final, expertii au gasit ca mancatul in mod regulat al alimentelor prajite a fost asociat cu un risc crescut de deces din orice cauza, dar mai ales in urma afectiunilor cardiace.

Totusi, cercetatorii nu au gasit nicio dovada ca mancarea prajita duce la cresterea riscului aparitiei cancerului. De asemenea, studiul a scos la iveala ca femeile care consumau mancaruri prajite mai des erau de obicei mai tinere, nu erau albe, aveau un nivel de educatie mai scazut si un venit mai mic. Mai mult, multe dintre ele erau fumatoare, faceau exercitii fizice mai rar si aveau o dieta mai precara din punct de vedere calitativ. A.M.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web