Dorohoi News Logo

Obiceiuri greșite care ne slăbesc imunitatea

sistem_imunitar

Multi dintre noi suntem lipsiti de aparare in fata microbilor din jurul nostru din cauza propriilor noastre obiceiuri. Vezi ce iti slabeste sistemul imunitar si cum sa faci fata virusurilor.

Daca ai un loc de munca ce presupune sa stai jos trei sferturi din zi, pe scaun, in fata unui calculator sau a unor teancuri de dosare, nici nu-i de mirare ca sistemul imunitar iti este slabit. Statul pe scaun scade ritmul metabolismului, fapt ce ingreuneaza absorbtia nutrientilor din alimentatie ce ajuta organismul sa se intareasca. Solutia: o data la o ora si jumatate cel mult, ridica-te de pe scaun si mergi cinci minute.

Fiecare noapte pierduta, sau fiecare ora de somn sacrificata – de placere sau de nevoie – se rasfrange negativ asupra organismului uman. Somnul este esential pentru repararea celulelor din organism, pentru buna lui functionare. in timpul somnului si chiar inainte sa adormi, corpul tau produce melatonina, o substanta care ajuta sistemul imunitar sa produca la randul lui globulele albe care au rol de aparator al organismului impotriva bacteriilor. Cu cat dormi mai putin, cu atat produci mai putina melatonina si, implicit, mai putin globule albe. Indiferent de programul de munca, de activitatea de zi cu zi, de grijile profesionale, familiale sau sentimentale, somnul trebuie sa fie o prioritate pentru toti!

Excesul de proteine, mai ales acelea provenite de la animale, genereaza o productie sporita de hormon IGF1 in corpul uman. Acest hormon accelereaza imbatranirea celulara si slabeste imunitatea organismului. Asadar, daca stii ca mananci prea multe produse animale, ar fi indicat sa le reduci cantitativ si sa cresti aportul zilnic de fructe si de legume.

Desi toate sporturile publicitate de interes public spun “redu aportul de grasimi”, asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa mananci grasimi deloc. intr-adevar, trebuie sa eviti produsele cu grasimi trans, care sunt reprezentate de uleiurile vegetale hidrogenate din industria alimentara de tip fast food si junk food (snacks, chips, prajituri), dar si in produse de patiserie, in uleiuri rafinate si dublurafinate folosite la gatit, in margarina si in alte produse.

La fel de mult trebuie sa ne ferim si de grasimile saturate care provin in mod principal din produse de origine animala. Grasimile saturate cresc nivelul total al colesterolului din sange si al lipoporteinelor cu densitate mica (LDL), cele care pot declansa aparitta bolilor cardiovasculare dar si a diabetului de tip 2.

Totusi, nu trebuie sa evitam grasimile “bune”, adica cele nesaturate (polinesaturate si mononesaturate). Ele se gasesc predominant in uleiurile vegetale, in nuci si in semintele oleaginoase. Aceste grasimi bune au proprietati anti-inflamatorii care ajuta la reglarea sistemului imunitar.

Este important să ne alegem alimentele cu atenție, dar în România nu suntem în pericol să cumpărăm margarină care conține acizi grași trans dăunători. Din păcate, doar puțini oameni știu că produsele alimentare precum margarina, inclusiv produsele Upfield (Rama, Becel, Delma) conțin acizi grași trans într-o cantitate neglijabilă. De mulți ani, numai produsele care respectă regulamentele europene privind acizii grași trans pot fi comercializate în România.

Acest lucru înseamnă că numai produsele ce se încadrează în limita de 2g de conținut de acizi grași trans / 100g de conținut de grăsimi pot fi vândute în România, iar toate margarinele respectă deja acest lucru, inclusiv cele vândute de Upfield. Prin urmare, aceste produse alimentare nu pot fi asociate cu efectele negative ale acizilor grași trans asupra sănătății. Încă din 1995, predecesorul lui Upfield, Unilever, a luat decizia fără precedent de a elimina treptat grăsimile trans, ca răspuns rapid la cercetările care arătau că efectele grăsimilor trans asupra nivelului de colesterol erau cel puțin la fel de nefavorabile ca cele ale acizilor grași saturați. Upfield va continua să urmeze această practică și să o facă o prioritate.

Principalele ingrediente din margarină sunt uleiurile și grăsimile vegetale, care conțin, de asemenea, acizi grași nesaturați vitali pe care organismul nu îi poate produce singur. De exemplu, uleiurile de rapiță și de in de înaltă calitate folosite la fabricarea unor margarine conțin în mod natural acizi grași omega-3, iar uleiul de floarea-soarelui este un ingredient important în producția de margarină, datorită conținutului ridicat de vitamina E și acizi grași omega-6. Ingredientele valoroase sunt păstrate și în timpul procesului de fabricație, deoarece implică practic amestecarea ingredientelor la rece.

Este, de asemenea, mai puțin cunoscut faptul că grăsimile conțin în mod natural acizi grași trans și se găsesc în carne și în produse lactate, cum ar fi smântâna sau untul. Mai mult, chiar și uleiul de măsline presat la rece conține urme de grăsimi trans. Gătitul la temperaturi înalte poate provoca, de asemenea, formarea acizilor grași trans în timpul preparării meselor acasă, astfel încât este imposibil să îi eliminați complet dintr-o dietă normală, diversificată.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web