Dorohoi News Logo

Cine trebuie și cine nu trebuie să consume banane

banane

Americanii consuma mai multe banane decat mere si portocale la un loc, potrivit medicalnewstoday.com. In aceste conditii, nu este surprinzatoare intrebarea: cat de sanatoase sunt bananele? Aceste fructe sunt preferate de multe persoane pentru gustarile dintre mesele principale, fiind hranitoare, usor de transportat si de consumat.

Se stie despre banane ca sanatoase pentru ca au mult potasiu si fibre. Potasiul ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare, iar fibrele sunt utile pentru o digestie sanatoasa. Potasiul functioneaza impreuna cu sodiul pentru a regla echilibrul hidric al organismului si a normaliza ritmul cardiac. Mineralul actioneaza in interiorul celulelor, iar sodiul doar in afara acestora. Functiile nervoase si musculare sunt afectate atunci cand echilibrul sodiu-potasiu este stricat. Hipoglicemia – nivelul scazut de zahar din sange – duce la pierderi de potasiu, la fel si posturile indelungate si diareea severa. Stresul mental si cel fizic duce la o deficienta de potasiu.
 
Desi nicio doza zilnica de potasiu nu a fost stabilita, se considera ca intre 4,7 grame este un aport zilnic suficient pentru un adult sanatos. O banana de marime medie contine 450 de miligrame de potasiu. Asadar, daca va plac bananele puteti obtine intreaga doza de potasiu consumand zece fructe in fiecare zi. Ce mai face acest mineral-minune? Potasiul ajuta creierul sa primeasca mai mult oxigen, scade tensiunea arteriala si reduce rissul de boli cardiovasculare si de atac vascular-cerebral. Totodata, ajuta organanismul sa elimine deseurile. Persoanele care obisnuiesc sa bea multa cafea se por trezi in situatia in care se simt obositi din pricina pierderilor de potasiu. Cresterea consumului de potasiu concomitent cu reducerea aportului de sodiu alimentar poate fi de folos in reducerea incidentei bolilor cardiovasculare. Bananele mai contin, printre altele, cantitati importante de vitamina B6, vitamina C, vitamina A si magneziu. In literatura de specialitate se mentioneaza ca bananele reduc riscul de aparitie a cancerului de colon, de san si a carcinomului renal.

Pe de alta parte, bananele contin carbohidrati in cantitati crescute, comparativ cu alte fructe – 23 de grame, la 100 de grame – astfel ca, in exces, bananele aduc un aport mare de calorii. Persoanele cu insuficienta renala nu ar trebui sa manance alimente bohate in potasiu. In mod normal, excesul de potasiu este eliminat de rinichi. Daca rinichii nu functioneaza cum trebuie si nu pot elimina potasiul in exces din sange, poate fi fatal. Betablocantele, medicamente prescrise in mod obisnuit in bolile de inima, pot determina cresteri ale nivelului potasiului in sange, astfel ca bananele ar trebui consumate cu moderatie de acesti pacienti. La fel si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene si diureticele pot cauza cresteri ale nivelului de potasiu. Bananele pot declansa migrene la anumite persoane, astfel ca pentru cei care experimenteaza dureri de cap frecvente se recomanda sa nu consume mai mult de o jumatate de banana pe zi. Alergiile pot fi si ele declansate de consumul de banane. Semnele alergiei la banane includ mancarimi la nivelul gurii si gatului, urticarie, inflamatie si respiratie suieratoare. Excesul de fibre poate determina aparitia balonarii, a gazelor si crampelor intestinale.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web