Dorohoi News Logo

Ce afecțiuni poate trata varza

afectiuni

Varza este un aliment bogat in vitamine, in special in provitamina A, vitaminele C si E, dar si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Vitaminele din grupa B sunt si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9. Fibrele sunt compuse in cea mai mare parte din celuloza, ceea ce explica anumite intoleranțe intestinale. Conținutul in minerale este foarte bine reprezentat: calciu, magneziu,fier; la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf.

Varza are proprietați dezinfectante si cicatrizante la nivelul țesuturilor, precum si proprietați expectorante. Datorita conținutului bogat in vitamine, minerale si clorofila, varza restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii; de aceea varza este recomandata in oboseala, astenii, demineralizari si chiar depresii. Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbția oxigenului in celule. Totodata, are acțiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece conținutul ei crescut de caroten scade riscul apariției cancerului; in acelasi timp, sulful si hitidina pe care le conține varza diminueaza tumorile, asigurand eliberarea toxinelor. Varza, in special cea gatita la abur, scade nivelul colesterolului din sange, iar sucul de varza ajuta in tratamentul ulcerului la stomac.

Gastrita, ulcer gastroduodenal, inflamatii ale traiectului digestiv, bronsita cronica, bronsiectazie, astm, litiaza urinara, boli reumatice, guta. Consumati de doua ori pe zi, pe stomacul gol, cate 100 ml de suc de varza amestecat cu 100 ml de suc de morcovi si cu o lin­gurita cu miere. Se face cura timp de trei saptamani, se tine pauza de o saptamana, apoi cura se reia.

Ulcer varicos, rani vechi, leziuni, tumefieri cauzate de lovire sau cazaturi, inflamatii, vanatai. Aveti nevoie de cateva frunze de varza alba, care se spala, se usuca, li se indeparteaza nervura centrala proeminenta si se strivesc pe o suprafata plana cu o sticla sau un tocator. Se inmoaie repede in apa fierbinte, apoi se aplica in doua-trei straturi pe locul afectat, fixandu-se cu un bandaj, timp de 3 ore. Procedura se repeta de doua ori pe zi.

Tuse persistenta, raguseala, bronsita cronica, astm. Fierbeti 100 grame frunze proaspete de varza alba, maruntita, intr-un litru de apa, timp de 5 minute. Lasati sa se raceasca si strecurati. Se beau 3 cani pe zi, adaugand cate o lingurita cu miere.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web