O minte agera si antrenata solicita un consum crescut de energie, iar pentru a fi stimulat, creierul are nevoie nu doar de jocuri logice sau cuvinte incrucisate, ci si de o hrana sanatoasa si miscare fizica regulata.
Pentru a-ti folosi cat mai mult din potentialul intelectual, creativ si emotional, trebuie sa ii administrezi creierului tau combinatia potrivita de nutrienti si sa faci din sport o obisnuinta, indiferent de forma in care alegi sa il practici (fitness, jogging, dansuri, inot, tenis). Miscarea fizica favorizeaza cresterea productiei de endorfine care induc o senzatie de relaxare si energie.
Nu trebuie sa uiti nici de hidratare, esentiala in echilibrarea organismului si mentinerea energiei, vitala pentru functiile de baza ale organismului si pentru buna functionare a celulelor. De asemenea, hidratarea are o importanta deosebita in functionarea optima a creierului, neuronii fiind alimentati cu nutrienti si sange oxigenat.
O persoana deschidratata va intampina probleme in prelucrarea informatiilor sau cu memoria de scurta durata.
Creierul este cel mai bine alimentat printr-o aprovizionare constanta cu glucoza. De aceea un rol deosebit in mentinerea performantelor intelectuale il are un mic dejun echilibrat, bogat in fibre si proteine. Uita de mancarea de tip „junk-food” si redu semnificativ cantitatea de dulciuri. Consuma zilnic salate vitaminizante, bogate in antioxidanti, cu rol de indepartare a radicalilor liberi si cate un ou, galbenusul fiind indicat in imbunatatirea memoriei.
Din alimentatia zilnica nu trebuie sa lipseasca acizii grasi din Omega 3, pestele fiind o sursa excelenta de „grasimi bune” pentru creier, format in proportie de 60% din grasime, nici fructele, precum afinele, capsunile, merele, ciresele, strugurii sau portocalele, recomandate pentru a-ti imbunatati performantele creierului.