Preparatele care contin coada calului sunt indicate, printre altele, in anemii, ulcer gastric, incetinirea osteoporozei, precum si in cura de slabire in asociere cu alte plante.
Preparatele pe baza de coada calului au o utilizare indelungata in medicina traditionala. Datorita continutului de de potasiu, flavonoizi si saponide, aceste preparate au o actiune diuretica, potrivit „Ghidului plantelor medicinale si aromatice“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor. Acidul silicic si silicatii din aceasta planta are efecte favorabile asupra sistemului osos si a tesutului conjunctiv, ajutand la o mai buna asimilare a calciului.
Pentru uzul extern, preparatele pe baza de coada calului ajuta la cicatrizarea ranilor greu vindecabile. In unele tari, pe langa actiunea diuretica, de stimulare a digestiei si prevenire a osteoporozei, coada calului intra in compozitia unor produse dietetice utile in cura de slabire, in asociere cu alte plante. Se poate prepara sub forma de decoct, din doua lingurite la o cana cu apa; se beau doua-trei cani pe zi.
Tinctura se prepara din 20 de grame de planta uscata la 100 de mililitri de alcool de 60 de grade prin macerare timp de 8 zile. Se iau cate 25-30 de picaturi, de trei ori pe zi, in putina apa. In litiaza renala si in edemele cardio-renale, coada calului este contraindicata.