Numeroase proprietati ale legumelor, cerealelor si fructelor se datoreaza constituientilor lor, dintre care fac parte si vitaminele. Vitamina C (acidul ascorbic) prezinta o importanta capitala pentru organism, datorita multiplelor sale implicatii în mentinerea sanatatii si capacitatii de a revigora organismul. Organismul uman nu sintetizeaza aceasta vitamina si, de aceea, trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse (comprimate, prafuri).Vitamina C se gaseste în mod deosebit în macese, varza, citrice (lamai, portocale, grepfrut), rosii, coacaze, patrunjel si este vitamina cea mai sensibila la fierbere (concentratia ei scade cu 50% prin fierbere).
Vitamina C are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi si avand, prin aceasta, o functie activa în combaterea proceselor de îmbatranire. Are un rol important si în echilibrarea sistemului imunitar, asigurand cresterea rezistentei organismului împotriva infectiilor. Are proprietati desensibilizante, prevenind aparitia astmului si a alergiilor si stimuleaza productia de interferon cu proprietati antiinfectioase remarcabile, putand chiar sa inhibe si dezvoltarea tumorilor. Prin functia sa de detoxifiere, protejeaza organismul împotriva poluarii sau a metalelor grele (mercur, plumb, cadmiu). Vitamina C intervine în formarea colagenului si, prin aceasta, are o importanta hotaratoare în dezvoltarea sistemului osos si ligamentar. Colagenul participa la refacerea structurilor lezate, intervenind în starile inflamatorii si în vindecarea ranilor.
Are proprietatea de a creste fluiditatea lichidului articular, usurand miscarile si îmbunatatind mobilitatea. Vitamina C intervine si în metabolismul calciului si a altor minerale. Ea permite fixarea calciului si, în aceasta calitate, trebuie asociata cu calciterapia. Putem considera asadar acidul ascorbic ca un factor la fel de important în fixarea calciului, ca si vitamina D. Unii autori au semnalat ca vitamina C în doze mai mari provoaca o scadere a colesterolului în exces. Totodata, ajuta la absorbtia fierului, influenteaza deopotriva functionarea tiroidei, este implicata în productia glucocorticoizilor si a unor neurotransmitatori (substante care permit transmisia influxului nervos). Vitamina C este si un excelent tonic al capilarelor (mentine rezistenta capilarelor).
Necesarul de vitamina C pentru adulti este în medie de 75 de grame. Acest necesar difera mult de la o persoana la alta, dar depinde si de anumiti factori externi. Monoxidul de carbon existent în aer este un puternic distrugator al acestei vitamine, de aceea, locuitorii marilor orase au nevoie de suplimente de vitamina C. Tutunul este un alt distrugator de vitamina C, fiecare tigara fumata distrugand 25-100 mg de vitamina C. Stresul zilnic scade si el capacitatea de captare a acestei vitamine. Consumatorii de bauturi alcoolice au nevoie de mai multa vitamina C pentru ca ficatul lor sa poata produce enzima necesara metabolizarii alcoolului. O serie de medicamente (de exemplu administrarea prelungita a antibioticelor, anticonceptionalele orale) influenteaza negativ aportul de vitamina C în organism.