Este un ingredient folosit la mai toate mancarurile. Ce ar trebui insa sa cunosti despre acest aliment? Nu curata ceapa in exces. Oamenii de stiinta sustin ca flavonoidele antioxidante, substantele din ceapa benefice pentru sanatate, sunt mult mai concentrate in straturile exterioare ale cepei. Asadar, inlatura cat mai putin din portiunea carnoasa comestibila.
Nu pastra ceapa in frigider. Ceapa nu se tine in frigider, ci la temperatura camerei, departe de caldura, intr-un loc uscat, bine ventilat si intunecos. Ceapa se pastreaza si mai bine daca este pusa intr-o plasa agatata de tavan, departe de sol. De asemenea, depoziteaza ceapa departe de cartofi, pentru ca va absorbi umezeala si gazul de etilena din acestia si se va strica usor.
Lasa ceapa tocata sa stea cinci minute. Daca ai maruntit ceapa, las-o sa stea 5-7 minute inainte de a o folosi la gatit. Astfel, celulele cepei vor activiza enzimele folositoare pentru sanatate. Ceapa iute este cea benefica. Savantii au incercat sa produca soiuri de ceapa mai putin iuti, insa au observat ca odata cu reducerea iutelii, scade si nivelul de compusi folositori in ceapa. Tot ei sustin ca un om trebuie sa consume 7 cepe de marime medie pe saptamana, pentru beneficiile sale anti-inflamatoare, antibacteriene, anti-cancer si protectie cardiovasculara.
Daca racesti ceapa inainte de curatare, va ustura mai putin. Daca curatarea cepii iti irita ochii, exista cateva lucruri sa le faci: taie ceapa cu un cutit ascutit, in picioare; ia in considerare deschiderea ferestrei; inainte de taiere raceste ceapa timp de o ora sau doua la frigider pentru a-i incetini metabolismul; poti taia ceapa sub apa rece, insa vei pierde substantele nutritive cu fluxul de apa.