Calculii renali, litiaza renala sau pietrele la rinichi inseamna prezenta unor bucati de minerale aflate la nivelul rinichiului, afectiune ale carei cauze sunt reprezentate de dezechilibrul dintre sarurile minerale, apa si alte substante din urina. in cazul in care calculii sunt foarte mici, boala poate trece neobservata. Cele mai frecvente simptome sunt durerile lombare, abdominale, pelvine, genitale, senzatia de greata, voma, aparitia sangelui in urina, urinarile dureroase, frecvente, febra, diareea, constipatia, lipsa poftei de mancare, transpiratiile abundente si oboseala. Iata cateva remedii pe baza de ceaiuri care contribuie la diminuarea si eliminarea calculilor renali:
O lingurita de radacina de ciubotica-cucului uscata si maruntita si o lingura de radacina de patrunjel se pun la fiert in jumatate de litru de apa si se lasa la fiert pana cand cantitatea de apa se injumatateste, dupa care se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi, inainte de mesele principale. Are efect antibiotic si emolient; 4-5 cepe de marime medie se pun la fiert intr-un litru de apa si se fierb la foc mic pentru 2 ore, dupa care se strecoara si se consuma lichidul pe parcursul unei zile. Are efect antiseptic, diuretic si contribuie la scaderea in greutate; O lingurita de coada-calului uscata si maruntita se fierbe timp de 15 minute intr-o cana cu apa, dupa care se strecoara si se consuma 3-4 cani pe parcursul unei zile. Are efect diuretic si calmant.
O lingurita de turita-mare uscata si maruntita se infuzeaza pentru 15 minute intr-o cana cu apa fierbinte, dupa care se strecoara si se consuma 2 cani pe zi, cu inghitituri mici. Doza nu se va depasi deoarece poate determina o eliminare rapida a calculilor, fapt care poate duce la obturarea unor canale, situatie rezolvabila doar chirurgical, in regim de urgenta; 20-40 g de muguri de pin se infuzeaza pentru 10-15 minute intr-un litru de apa indulcita cu miere de albine, se strecoara si se consuma 2-3 cani zilnic.