Febra musculara descrie un fenomen de durere musculara resimtita la 24-72 de ore dupa efort, mai ales in cazul practicarii unui nou program de exercitii, dupa o schimbare a sportului practicat sau dupa o crestere a duratei si intensitatii antrenamentelor. Este un raspuns normal la un efort neobisnuit si parte a procesului de adaptare ce duce la o mai mare rezistenta si forta pe masura ce muschii se refac si revin la conformatia normala.
Teoria populara conform careia acidul lactic acumulat in muschi dupa un efort solicitant este responsabil de aparitia febrei musculare,este in prezent respinsa. Cercetatorii au examinat nivelul lactatului imediat dupa efort si nu au gasit o corelatie intre nivelul acestuia si febra musculara resimtita cateva zile mai tarziu. Acidul lactic format este indepartat complet de la nivel muscular in 3060 de minute dupa terminarea efortului.
Sfaturi pentru revenire rapida - Diminuezi durerea muschilor si-ti revii cat de cat din starea generala de moleseala daca aplici urmatoarele: Incheie ora de sport cu exercitii de intindere a musculaturii. Acorda 20-30 de secunde fiecarei miscari de acest gen. Fa o baie fierbinte cu sare. Stai la „inmuiat“ in cada cel putin 15 minute, ca sa se relaxeze muschii! Ia o aspirina imediat dupa ce faci efort fizic. Are efect antiinflamator. Bea foarte multa apa atat in timpul antrenamentului, cat si dupa. Pentru un randament crescut, muschii au nevoie de lichide. Fa exercitii aerobe (cardio) usoare, care maresc fluxul sangvin si atenueaza durerile musculare. Maseaza usor zonele dureroase,eventual cu un unguent antiinflamator. Aplica pungi cu gheata pe muschii durerosi.
Nutrienti pentru muschi trainici - Iata ce trebuie sa includa regimul tau alimentar ca sa nu te afecteze febra musculara la cote maxime: Cereale, seminte, nuci, cacao, fructe uscate, somon, dovleac – sunt bogate in magneziu, mineral care ajuta la regenerarea fibrelor musculare. Citrice, catina, broccoli – sunt bogate in vitamina C, care ajuta in procesul de generare a colagenului si intervine in respiratia celulara. Migdale, spanac, varza, ulei de masline, de floarea-soarelui, sfecla rosie, mazare – sunt bogate in vitamine E, care protejeaza fibra musculara de efectul toxic al substantelor sintetizate in corp in urma efortului fizic.