Spalatul pe maini este cea mai simpla, la indemana si eficienta metoda pentru prevenirea infectiilor de orice tip. Tocmai de aceea, chiar daca pare ceva simplu, spalatul pe maini are o importanta majora in igiena zilnica.
Apa si sapunul sunt principalii inamici ai bacteriilor, care pot fi gasite si preluate de oriunde. Astfel, cu cat ne spalam mai des pe maini, cu atat prevenim imbolnavirile dese, informeaza ziare.com, care citeaza Mayo Clinic. Exista cateva momente in care spalatul pe maini este obligatoriu: inainte de pregatirea mancarii, de a ne aseza la masa, dupa ce am luat medicamente sau am venit in contact cu o persoana bolnava ori am folosit toaleta.
Dupa ce ai pregatit mancarea, foloseste din nou apa si sapunul. La fel dupa ce am alintat animalul de casa sau am suflat nasul ori am dus gunoiul sau am spalat pantofii. De cele mai multe ori spalam mainile in graba, fara sa ne curatam cu sapun cateva secunde, ci doar clatim rapid mainile. Acorda atentie sporita spalatului pe maini, pentru ca el te fereste de imbolnavirile dese.
Specialistii sunt de parere ca spalatul pe maini dureaza 20 de secunde. Nu lasa nicio zona a mainii sa fie neatinsa de sapun si apa. Daca folosesti servetele umede, asigura-te ca ai sters in profunzime fiecare zona a palmei. Nu lasa servetelul din mana decat dupa 25 de secunde, in care ai sters degetele si unghiile cu atentie.
Pentru copii, spalatul pe maini este obligatoriu. Ei uita de fiecare data sa isi clateasca mainile inainte de masa sau dupa ce s-au jucat cu animalul de companie, deci supravegheaza-ti micutul atunci cand face acest lucru si invata-l sa se obisnuiasca sa spele mainile corect. Este un obicei simplu, caruia nu ii acordam intotdeauna atentia cuvenita, pentru ca devine o rutina. Riscurile spalarii incorecte pe maini insa sunt foarte mari. Tocmai de aceea acest obicei va fi respectat cu strictete si realizat corect, de fiecare data.