Dorohoi News Logo

Atenţie la muşcătura de căpuşe: Netratată, poate duce la deces

Capuse

Medicii spun că pacienţii muşcaţi de căpuşe s-au înmulţit de când vremea s-a încălzit. Pentru că muşcătura nu doare, mulţi se prezintă la medic foarte târziu, adesea cu complicaţii. Netratată la timp, muşcătura de căpuşă poate duce chiar şi la deces.
30 de argeseni muşcaţi de căpuşe au ajuns în ultima lună la Spitalul de Boli Infecţioase din Piteşti. Oamenii au fost înţepaţi de insecte în timp ce erau la iarbă verde sau cu animalele pe câmp.

"Aceste înţepături de insecte nu sunt dureroase, sunt indolore. Şi atunci ne trezim cu un punct negru sau o zonă pe tegumentul nostru şi ne întrebăm de unde e. În general o rupem, rupem doar o parte din căpuşă, restul rămâne în tegument şi pot dezvolta boli", spune dr. Anca Alexandrescu, director DSP Argeş.

Dacă la 3, 4 zile, în zona înţepăturii apare o pată roşiatică, este obligatorie prezentarea la medic.

"Este o boală care necesită tatament, nu este obligatorie internarea, dar tratamentul da. Boala Lyme evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem care apare local şi după aceea este migrator, dare a poate să dea şi complicaţii în timp, artrite, complicaţii la nivelul cordului, chiar şi la nivelul sistemului nervos central",
atenţionează dr. Camelia Constantin, medic şef, secţia boli infecţioase, SJU Piteşti.

Specialiştii se aşteaptă ca până în luna septembrie, numărul pacienţilor să crească până la 50-60 de persoane pe lună.
Medicii recomandă ca persoanele care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. (DorohoiNews.ro)
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web