Acneea este o afectiune cronica, inflamatorie a pielii, care provoaca pete si cosuri, in special la nivelul fetei, umerilor, spatelui, gatului, pieptului si bratelor, deoarece in aceste zone sunt cele mai multe glande sebacee din intreg corpul.
In general, acneea apare frecvent in timpul pubertatii, cand glandele sebacee se activeaza si produc ulei, fiind stimulate de hormonii masculini produsi de glandele suprarenale atat la barbati, cat si la femei. Insa aceasta poate aparea si la alte varste, atunci cand porii devin blocati de ulei, bacterii si celule moarte ale pielii.
Principalele cauze ale acneei
Acneea apare atunci cand porii sunt blocati cu celule moarte ale pielii, uleiuri naturale ale corpului si anumite tipuri de bacterii, lucru care poate duce la inflamatii.
Exista cativa factori care pot declansa sau agrava acneea:
-Moficarile hormonale fluctuante la femei in perioada de menstruatie;
-Anumite medicamente, cum ar fi pastilele contraceptive;
-Dieta bogata in zaharuri sau carbohidrati;
-Stresul care creste hormonul de cortizol, care poate provoca aparitia acneei.
Acneea poate fi neinflamatoare care este mai putin severa sau inflamatoare, ceea ce poate provoca anumite complicatii, precum pete sau cicatrici.
Tipuri de acnee
Acneea neinflamatoare
-Puncte albe sau comedoane inchise. Sunt pete sau umflaturi mici si albicioase sub piele care apar atunci cand porii sunt infundati de o combinatie de sebum si celule moarte.
-Puncte negre sau comedoane deschise. Sunt pete mici negre sau de culoare inchisa care fata de punctele albe apar la suprafata pielii.
Acneea inflamatoare
-Papule. Mici umflaturi, de obicei rozalii sau rosii, vizibile la suprafata pielii.
-Pustule (cosuri). Umflaturi mai mari, rosii la baza cu puroi in varf.
-Noduli. Sunt situati mai adanc in piele si se dezvolta atunci cand porii infundati afecteaza tesuturile.
-Chisturi. Cea mai severa forma de acnee care se dezvolta atunci cand porii sunt infundati de o bacterii, sebum si celule moarte ale pielii.
Top solutii naturale pentru acnee
Acneea poate aparea si datorita unor cauze interne care includ in primul rand inflamaia si dezechilibrul hormonal. Este important de stiut faptul ca suplimentarea dietei cu anumite vitamine, minerale si alti compusi poate diminua acneea.
Extractul de Neem - contine mai multi compusi care ajuta la reducerea petelor si imbunatatirea elasticitatii pielii.
Extractul de Dovleac - conine o mulime de acizi grai nesaturai, care pot calma inflamaia i pielea predispusa la acnee.
Extracul de Brusture - datorita proprietatilor antiinflamatoare si antibacteriene ajuta la calmarea afectiuniilor pielii.
Extractul de Astragalus - datorita compusilor sai activi ajuta la reducerea inflamatiei cauzate de acnee.
Extractul de Giloy - contine multi antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi daunatori care provoaca stres oxidativ si afecteaza celulele pielii. Sursa: sfatumedicului.ro