Dorohoi News Logo

Cum ar putea fi prevenite accidentele vasculare cerebrale cu un simplu exercițiu

accident vascular cerebral

Un nou studiu a descoperit ca persoanele care au purtat o manseta ce aplica presiune pe un brat si pe un picior timp de cateva minute au experimentat un flux sanguin controlat catre creierul lor. Aceasta metoda a marit, de asemenea, numarul de molecule din sange care joaca un rol de protectie la nivelul creierul, cum ar fi prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, dupa cum a raportat un grup de cercetatori in revista Neurology.

Studiile anterioare au sugerat ca antrenarea organelor prin limitarea fluxului sanguin si a oxigenului catre ele prin aplicarea presiunii periodic la nivelul bratelor si picioarelor le poate face mai rezistente atunci cand apar probleme.

De exemplu, o inima antrenata poate fi mai rezistenta la modificarile fluxului sanguin in timpul unui atac de cord. Un astfel de antrenament poate permite creierului sa reglementeze mai bine fluxul de sange in ciuda schimbarilor de tensiune arteriala, un proces numit autoreglare cerebrala, dupa cum au afirmat autorii.

In general, se considera ca autoreglarea cerebrala afectata poate creste riscul leziunilor cerebrale, in special al accidentelor vasculare cerebrale. In prezent nu exista niciun raport cu privire la modul de a imbunatati autoreglarea cerebrala, cu scopul de a reduce riscul. Cercetatorii sunt optimisti cu privire la aceasta descoperire. Cred ca o presiune simpla la nivelul bratelor si picioarelor poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral, insa este nevoie de mai multe cercetari inainte de a fi trase concluziile privind prevenirea accidentului vascular cerebral.

In cadrul noului studiu, cercetatorii au analizat aproape 50 de oameni sanatosi care aveau, in medie, 35 de ani. Fiecare persoana a avut tensiunea arteriala monitorizata pentru doua zile consecutive. In cea de-a doua zi, participantii au fost conectati la mansetele de presiune arteriala, una pe bratul superior si una pe o coapsa. Manseta de presiune sanguina a fost activa timp de 5 minute si apoi dezactivata timp de 5 minute. Acest proces a fost repetat de patru ori. Cercetatorii au luat tensiunea arteriala a participantilor la inceputul zilei si periodic in urmatoarele 24 de ore.

Cercetatorii au descoperit ca, la 6 ore dupa compresiile mansetei, participantii au avut o autoreglare cerebrala imbunatatita, care a ramas mai buna timp de cel putin 18 ore. Cercetatorii au masurat autoreglarea cerebrala prin utilizarea de ultrasunete pentru a masura fluxul de sange in cele doua artere principale din creier. Oamenii de stiinta au luat si probe de sange de la participanti la inceputul fiecarei zile si la o ora dupa comprimari. Au descoperit ca, la o ora dupa comprimari, participantii au avut un numar crescut de biomarkeri, in comparatie cu nivelul lor de dinainte de experiment.

Biomarkerii sunt molecule care actioneaza ca semnale ce indica prezenta unei afectiuni in organism. Mai exact, au descoperit o crestere a nivelului a doi biomarkeri cunoscuti pentru protectia oferita sistemului nervos. Unul dintre ei, numit factorul neurotrofic derivat din linia celulara gliala, se stie ca stimuleaza supravietuirea celulelor si ca ajuta la regenerarea si refacerea neuronilor deteriorati. Au fost descoperite si schimbari semnificative la nivelul biomarkerilor implicati in reglarea inflamatiei in organism. Inflamatia joaca un rol semnificativ intr-o serie de boli, de la diabet si boli de inima pana la Alzheimer si depresie. Cu toate acestea, unii dintre acesti markeri promoveaza inflamatia, iar unii sunt antiinflamatori. Nu este clar cum modificarile acestor markeri ar fi benefice sau nu pentru creier.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web