Dorohoi News Logo

Spitalul Dorohoi este în plin proces de reabilitare și dezvoltare. Acesta derulează 8 proiecte de o importanță majoră

Spital Dorohoi

Spitalul Municipal Dorohoi trece, în această perioadă, printr-un plin proces de reabilitare și dezvoltare. Acest lucru este concretizat de faptul că multe proiecte sunt în curs de dezvoltare, unele într-un stadiu foarte avansat, altele care trebuie să înceapă.

„Am primit șapte incubatoare performante de la Ministerul Sănătății, total investiții 4,4 miliarde, din care 400 milioane cofinanțare suportată de Primăria Dorohoi. Din aceste 7 incubatore, 2 sunt foarte performante și sunt și incubatore pentru transport, ceea ce ne ajută mult în cazul unui nou-născut cu probleme. Avem un parteneriat onest, bazat pe colaborare și pe deplină înțelegere a problemelor spitalului cu Primăria Dorohoi, Consiliul Local Dorohoi și primarul Dorin Alexandrescu.”, a declarat pentru Dorohoi News, dr. Valerian Andrieș, managerul Spitalului Municipal Dorohoi.

Proiectele în care este implicat Spitalul din Dorohoi cuprinde toate clădirile. Acestea vor fi renovate și modernizate după cum urmează:

Ambulatoriu

În august 2021 va începe efectiv reabilitarea. În acest moment spitalul este în plin proces de mutare a cabinetelor în cadrul secțiilor și de obținere a avizelor DSP pentru funcționarea Ambulatoriului la parterul celorlalte clădiri. Acest proces este efectuat pentru că Spitalul nu se poate lipsi de banii pe care îi aduce Ambulatoriul lunar, finanțare de care Spitalul are mare nevoie.

Chirurgie

Această clădire a mai fost supusă unui proces de reabilitare în anii anteriori. Acolo, problema majoră care s-a perpetuat, dar care va fi rezolvată până în iarnă, sunt treptele pentru evacuarea pacienților care sunt imobilizați la pat, în caz de nevoie. Durata de implementare a acestui proiect este de 2-3 luni, iar costul investiției este de 5 miliarde, bani suportați de Primăria Dorohoi și Consiliul Local, cu aprobarea primarului Dorin Alexandrescu.

Interne

Aici va fi construit un lift, dorință mare a tuturor cadrelor medicale care lucrează în această clădire. Este foarte dificil de transportat bolnavii pe scări, până la etajul doi sau trei, fapt pentru care proiectul este unul extrem de util. Valoarea proiectului este 5,3 miliarde din care Primăria a suportat 4,5 miliarde, iar restul va suporta Spitalul Municipal Dorohoi din resurse proprii. Construcția acestui lift va fi făcută în exterior, spre pavilionul administrativ.

Obstretică-ginecologie

Această clădire este implicată într-un amplu proces de reabilitare termică efectuată cu fonduri europene. În toamna acestui an vor începe lucrările și la acest corp de clădire.

Psihiatrie

În perioada imediat următoare trebuie să vină o comisie de la Prefectura Botoșani în colaborare cu ISU și să evalueze această clădire. Aceștia vor analiza necesitatea unor lucrări de consolidare a construcției sau dacă trebuie demolată și construită o altă clădire. Indiferent de soluția tehnică care se va găsi, fie clădirea va fi consolidată din fonduri europene, fie se vor obține bani prin CNI pentru construcția unei noi clădiri noi, este un câștig pentru Spital.

O veste excelentă este și aceea că s-a obținut un proiect prin POIM. Proiectul a fost creat în parteneriat cu Primăria Dorohoi, la sugestia Spitalului Dorohoi și cu ajutorul salariaților Primăriei care s-au implicat și l-au făcut posibil. Acest proiect înseamnă decontarea tuturor cheltuielilor din starea de urgență; toți banii care s-au cheltuit în cele două luni pe materiale consumabile, vor fi recuperați, cu condiția de achiziționare de materiale similare. Totodată, Spitalul are asigurat prin acest proiect aparatură medicală implicată în diagnosticul și tratamentul pacienților COVID. Aici sunt incluse aparate extrem de performante, pe care Spitalul Dorohoi nu și le-ar fi putut permite: un Computer Tomograf nou, un RMN, aparatură de radiologie, inclusiv radiologie portabilă pentru serviciul de ortopedie și multe alte aparate.

„Iată că după ce am tratat pacienți COVID suntem răsplătiți și ne vin beneficiile. Mă bucur că acest parteneriat cu Primăria Dorohoi ne-a făcut să nu scăpăm această oportunitate majoră. Noi am exploatat-o, așa cum facem cu orice proiect care apare și care vizează îmbunătățirea actului medical, a condițiilor din Spitalul Municipl Dorohoi și a desfășurării activității medicale. Reiterez faptul că suntem interesați să aducem medici tineri, pricepuți, fapt pentru care cel mai curând, la Spitalul Dorohoi vom avea ocupate specializările de pneumologie, ortopedie, cardiologie, ATI și multe altele. Primăria ne ajută în acest sens și construiește locuințe de serviciu. Insist pe acest parteneriat, pentru că se desfășoară în condiții oneste și de ajutor reciproc, ceea ce este foarte foarte bine.”, a declarat pentru Dorohoi News, dr. Valerian Andrieș, managerul Spitalului Municipal Dorohoi.

Spitalul a început și derularea unui alt proiect: fluide și gaze medicinale. Acesta este finanțat de asemenea din fonduri Europene și beneficiarul direct este blocul de Chirugie și blocul de Interne.

Sunt opt proiecte în desfășurare, în acest moment, iar valoare acestora ajunge la 600 miliarde. Aceștia sunt bani cerți, care au venit sau vor veni prin proiecte deja aprobate.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web