Dorohoi News Logo

Cum recunoaștem și cum evităm intoxicațiile cu ciuperci

ciupercile-otrăvitoare

Intoxicatiile cu ciuperci sunt din ce in ce mai frecvente in ultima vreme. Astfel de cazuri apar in momentul in care oamenii confunda ciupercile otravitoare cu cele comestibile sau pur si simplu daca ciupercile comestibile au crescut intr-un sol bogat in substante daunatoare sanatatii, cum ar fi pesticidele sau metalele grele infiltrate in sol in urma poluarii.
 
Intoxicatia cu ciuperci se manifesta prin stare de greata, voma, dureri abdominale, diaree puternica, uneori cu sange si mucozitati. La copii, simptomele apar mult mai repede, iar rezultatele intoxicatiei pot fi cumplite, blocarea ficatului si chiar decesul. Primele simptome ale intoxicarii cu ciuperci apar dupa 30 de minute si se agraveaza. Pot sa apara cefaleea, starea de slabiciune, ameteli, transpiratii, febra, respiratie accentuata, icter, modificari ale tensiunii arteriale, convulsii, halucinatii, rarirea sau absenta urinarii etc. In cazul in care v-ati întoxicat cu ciuperci nu este indicat să consumati lapte, ci vitamina C. De asemenea, celor care prezintă o stare de rău după ce au consumat bureţi otrăvitori li se recomandă să se deplaseze la cea mai apropiată unitate medicală.

Singura modalitate de a preveni intoxicatiile este evitarea consumarii ciupercilor culese de pe camp, din padure sau cumparate de la diversi comercianti neautorizati. De asemenea, ciupercile trebuie consumate proaspete. Daca sunt lasate prea mult, proteinele din compozitie se descompun formand toxine periculoase. Medicina populara recomanda frecarea ciupercii de o moneda de argint. Daca moneda isi schimba culoarea se considera ca ciuperca nu este comestibila. Medicii sustin insa ca aceasta metoda nu are nici un suport real.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web