Dorohoi News Logo

Leguma cea mai eficientă în curele de slăbire

leguma

Dovlecelul este una dintre primele legume recomandate de nutritionisti în diete. Pe langa faptul ca are foarte putine calorii (100 gr. dovlecel are 20 – 27 kcal) este si o sursa buna de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, cupru si fier, o serie de acizi organici, vitamine C, B, K si A. Este una din putinele legume în care proportia de sodiu – potasiu este aproape perfecta. Aceasta este importanta pentru o buna functionare a organismului. În cazul dezechilibrului de sodiu – potasiu din corp poate aparea spasmofilia (muschii si nervii sunt în stare de alerta) si tetania (contractii puternice ale muschilor).

Beneficiile consumului de dovlecei: Previne bolile cardiovasculare. Datorita continutului de potasiu si magneziu, minerale esentiale pentru functionarea normala a muschiului inimii, dovlecelul are efect hipertensiv (scade tensiunea). Este un veritabil pansament gastric. Este recomandat în afectiuni precum ulcer sau gastrita. Stimuleaza digestia, datorita continutului de fibre si favorizeaza evacuarea bilei. Este inclus în dieta pacientilor care au suferit interventii chirurgicale la stomac sau intestine. Inclusiv este indicat si în cazul intoxicatiilor sau recomandat pacientilor care sufera de diabet. De asemenea, dovlecelul este una dintre primele legume introduse în diversificarea alimentatiei sugarului. Este diuretic si laxativ. Te ajuta în curele de slabire pe langa faptul ca are putine calorii, scoate toxinele din organism si combate constipatia. Ajuta în boli de rinichi, eliminand surplusul de apa.

Tonifica organismul. Previne îmbatranirea rapida si întareste sistemul imunitar al organismului. Îmbunatateste memoria. Datorita continutului ridicat de antioxidanti si carotenoizi. În plus, previne accidentele vasculare cerebrale. Protejeaza vederea. Amelioreaza afectiunile ocular. Are efect general antiinflamator. Amelioreaza simptomele artritelor si ajuta în tratarea reumatismului. Participa la asimilarea calciului, de aceea este indicat sa se consume împreuna cu alimente care contin calciu.

Un sfat de frumusete: Tonifica si hraneste orice tip de ten. Blocheaza radicalii liberi, reducand procesul de îmbatranire a pielii si chiar a încaruntirii parului. Pentru ten uscat – amesteca putin dovlecel ras un galbenus si aplica pe fata, gat si decolteu. Pentru ten gras – amesteca dovlecel ras cu terci de ovas oparit (proportia 1:2).

În primul rand, alege dovleceii tineri si proaspeti. În curele de tratament foloseste sucul de dovlecel. Gustul nu este foarte bun, dar are efect mai mare pentru ca îsi pastreaza proprietatile mai bine. În schimb, cand îl prepari (la aburi, în cuptor, la gratar, interzis prajit) este delicios, dar nu-l lasa pe foc mai mult de 15-20 min. În salate foloseste zucchini (dovlecelul cu coarja verde-închisa) are aceleasi proprietati doar ca este asimilat mai rapid de catre organism.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web