Dorohoi News Logo

Alimentul care previne instalarea diabetului

diabetul-zaharat

Fisticul pare sa fie o „arma” foarte eficienta în prevenirea instalarii diabetului tip 2, în cazul persoanelor care se afla deja în pragul acestei boli: consumul a aproximativ 60 de boabe de fistic pe zi a avut efecte benefice semnificative asupra metabolismului, arata rezultatele unui mic studiu desfasurat la Universitatea Rovira i Virgili din Spania.

Diabetul tip 2 este cea mai comuna forma de diabet si este favorizat de obezitate. Înainte de instalarea diabetului tip 2, persoanele predispuse la aceasta boala pot sa prezinte, timp de ani de zile, o asa-numita stare pre-diabetica (în care nu sunt întrunite toate criteriile necesare pentru punerea diagnosticului de diabet), marcata de cresteri ale glicemiei si scaderea treptata a sensibilitatii tesuturilor la insulina (hormonul implicat în metabolizarea zaharului). Desi periculoasa, aceasta stare este cel mai adesea asimptomatica (pacientii nu prezinta simptome specifice), astfel încat nu iau nicio masura, ceea ce duce, în cele din urma, la instalarea diabetului tip 2.

În studiul din Spania, cercetatorii au recrutat 54 de subiecti cu stare pre-diabetica; acestia au urmat, timp de opt luni, o dieta mediteraneana. Toti au mancat acelasi numar de calorii, dar în jumatate din perioada studiului, au consumat, de asemenea, cate 57 g de fistic – aproximativ 60 de boabe de fistic – pe zi. Greutatea pacientilor nu s-a schimbat, dar consmul de fistic a determinat, totusi o mare diferenta: analizele de sange au aratat ca nivelul de glucoza în sange (glicemia) a scazut, ca si nivelul de insulina, ceea ce arata ca organismul procesa mai usor zaharurile din hrana. Acest lucru ar putea micsora riscul subiectilor de a deveni diabetici. De asemenea, s-a înregistrat o scadere a nivelului colesterolului „rau”.

Rezultatele au fost prezentate la Congresul European asupra Obezitatii, desfasurat în Bulgaria. Studiul a fost de mica amploare si alti specialisti sustin ca mai sunt necesare multe cercetari pentru a stabili definitiv daca fisticul poate fi util în prevenirea diabetului; ei reamintesc ca modalitatlile cele mai bune de a preveni diabetul tip 2 sunt: mentinerea greutatii corporale normale, alimentatia echilibrata si miscarea.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web