Dorohoi News Logo

Leacuri din bătrâni pentru tratarea guturaiului

guturai

Guturaiul, boala sezoniera, mai frecventa toamna si primavara, se transmite extrem de usor, de cele mai multe ori printr-un stranut neprotejat si se caracterizeaza prin slabiciune generala, durere surda de cap si frisoane.

Persoanele care racesc foarte des sunt cele care nu respecta un regim de viata sanatos, dorm putin, se hranesc irational, haotic, traiesc si lucreaza intr-un mediu viciat cu gaze si pulberi iritante. Guturaiul incepe cu o senzatie de infundare a nasului si urechilor, usturime in gat, lacrimare a ochilor, tuse seaca, stranuturi dese, secretie nazala apoasa si abundenta. Bolnavul acuza dureri de cap, o stare de indispozitie, oboseala, mici frisoane, stare subfebrila, scaderea poftei de mancare, uneori insomnie.

Guturaiul poate fi prevenit fortificand organismul prin consum de antibiotice naturale, precum ceapa, usturoi, propolis, miere, radacina de hrean, suc de struguri. Bogate in vitamine, minerale, dar si alte substante active, aceste produse intaresc sistemul imunitar, sporindu-i capacitatea de a lupta cu virusurile. Marii mancatori de ceapa si usturoi racesc foarte rar si atunci fac forme usoare si se vindeca repede. Medicii recomanda, de asemenea, evitarea contactului cu persoanele deja racite, lucru aproape imposibil, mai ales in mijloacele de transport in comun, in magazine si, in general, acolo unde exista o colectivitate.

Pentru atenuarea simptomelor exista o serie de plante care combat agentii infectiosi, previn complicatiile si grabesc vindecarea:
- se face un amestec din cate 20 g de soc, ienupar, musetel si menta. La o cana de apa fierbinte se folosesc 2 lingurite de amestec pentru prepararea unei infuzii. Se consuma 2 cani pe zi. Are proprietati antiinflamatoare, depurative si antiinfectioase;
- se prepara o infuzie din flori de tei adaugand 2 lingurite de planta la o cana de apa fierbinte. Se consuma 2 cani pe zi. Are efect diuretic, calmant si sudorific;
- se prepara o infuzie din 2 lingurite de cimbru la o cana de apa fierbinte. Se consuma 2 cani pe zi, înainte de masa cu 30 de minute. Are proprietati antiseptice si decongestionante;
- se consuma 2-5 g de propolis zilnic, fractionat de-a lungul întregii zile, tinandu-l în gura cat mai mult posibil. Are proprietati antibacteriene, antiinflamatorii, calmante, antivirale;
- 2 lingurite de flori de soc se pun într-o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat. Se consuma 2-3 cani zilnic. Are efect sudorific, depurativ si detoxifiant.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web