„Pandemia a dus la cea mai catastrofală perturbare a educației din istorie. Este vital ca școlile să continue în format fizic”, a declarat Hans Kluge, șeful OMS Europa, precizând că, pe măsură ce pandemia continuă, obiectivul principal al guvernelor trebuie să fie desfășurarea procesului educațional în format fizic și în siguranță.
Potrivit OMS și Unicef, 44 din 53 de țări din regiunea OMS Europa au oprit desfășurarea cursurilor în format fizic, în aprilie 2020. Deși multe școli s-au deschis în septembrie anul trecut, creșterea numărului de cazuri noi de coronavirus a obligat zeci de țări să impună noi măsuri sanitare sau să suspende, din nou, desfășurarea cursurilor în format fizic.
Astfel, până la începutul verii din acest an, peste un milion de elevi nu s-au prezentat la școală, din cauza auto-izolării sau deoarece școlile au rămas închise. Cele două organizații au menționat că profesorii și personalul din unitățile de învățământ trebuie să fie primele categorii sociale vizate de campaniile de vaccinare anti-Covid. De asemenea, oficialii spun că copiii cu vârste de peste 12 ani cu probleme de sănătate considerabile ar trebui să se vaccineze.
„Pandemia nu s-a terminat. Copiii și tinerii nu pot risca să piardă încă un an de învățământ față-în-față. Elevii sunt victimele neraportate ale pandemiei, iar cei marginalizați au fost printre cei mai afectați”, a declarat Philippe Cori, directorul regional adjunct al fondului ONU pentru copii, din Europa și Asia Centrală.
Unicef și OMS au alcătuit o listă de opt recomandări pentru desfășurarea în siguranță a cursurilor în format fizic. Printre acestea, cele două organizații spun că școlile trebuie să fie printre ultimele instituții care se închid și printre primele care se redeschid. Totodată, cer implementarea unei strategii de testare în școli și implicarea copiilor și adolescenților în luarea deciziilor.
Surse: biziday.ro, The Guardian, Unicef