Dorohoi News Logo

Ce afecțiuni ascund aftele din gură

afte_bucale_stomatita

Aftele sunt leziuni minore la nivelul cavitatii bucale, care pot sa apara pe limba, buze, gingii sau in interiorul obrajilor, sub forma unor vezicule albe. Cauza nu este cunoscuta precis, insa anumiti factori pot contribui la aparitia lor. Aftele reprezinta o afectiune des intalnita si nu pun probleme mari de sanatate. Desi dispar in urma tratamentelor si uneori chiar de la sine, in 4-20 de zile, aftele tind sa reapara la anumite intervale.
 
Desi cauza exacta nu se cunoaste, se pare ca un sistem imunitar slabit ar putea avea legatura cu aparitia aftelor. Alti factori care pot influenta aparitia aftelor sunt stresul, infectiile virale, alergiile alimentare, fumatul, o periuta de dinti foarte aspra, purtarea aparatelor dentare (mai ales daca nu sunt curatate frecvent), o igiena orala necorespunzatoare sau folosirea in exces a apei de gura. Alti factori de risc sunt diabetul, gura uscata (xerostomia) si administrarea anumitor medicamente, precum antibioticele si steroizii. De asemenea, aftele pot aparea mai des la persoanele care nu au o dieta echilibrata: cele care sufera de carente de fier, vitamina B12 si acid folic.

Aftele se pot trata la recomandarea medicului cu miconazol in diverse forme sau cu nistatina. Daca acestea nu functioneaza, medicul poate recomanda, in ultima instanta, amfotericina. Pentru cazurile simple de afte, se pot incerca remedii preparate acasa si se urmeaza anumite reguli de igiena:

Se clateste gura cu apa sarata.
Se foloseste cate o periuta de dinti noua in fiecare zi, pana la disparitia infectiei.
Nu se folosesc ape si spray-uri de gura.
Se consuma iaurt simplu, care contribuie la restabilirea nivelurilor de bacterii bune din cavitatea bucala.
Daca aftele apar ca urmare a unui sistem imunitar slabit, ia masuri pentru a-l stabiliza. În primul rand, adopta o alimentatie mai sanatoasa, care sa cuprinda alimente bogate in vitamina C (ardei gras rosu, citrice, kiwi, rosii, capsuni), in vitamina E (oleaginoase) si in zinc (carne de miel, fructe de mare, seminte de dovleac). Renunta la ele sau evita pe cat posibil produsele de fast-food, margarina, zaharul alb, dulciurile din comert si bauturile dulci carbogazoase. În al doilea rand, dormi suficient si manageriaza stresul, deoarece aceste doua elemente sunt extrem de importante cand e vorba de afectarea sistemului imunitar. Apoi, renunta la sedentarism si gaseste o forma de miscare pe care sa o poti practica zilnic. Nu urma tratamentul cu antibiotice mai mult decat iti recomanda medicul si ia un supliment de L-lizina, care ar putea preveni aparitia leziunilor bucale precum aftele si herpesul.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web