Printre remediile naturiste folosite în tratamentul unor boli se afla si matasea de porumb. Avand proprietati diuretice excelente, este folosita pentru o multitudine de probleme de sanatate cum ar fi colici renale, edeme, adenom de prostata sau obezitate.
Matasea se recolteaza în timpul înfloririi, înainte de polenizare. Se foloseste proaspata sau uscata la obtinerea unei infuzii. Daca materia prima este proaspata, infuzia se prepara dintr-un sfert de ceasca la o cana de apa, iar daca este uscata, o lingurita la o cana de apa. Matasea nu se lasa sa infuzeze mai mult de doua minute. Ceaiul se streacoara si se bea neîndulcit.
Uscarea matasii se face la umbra, în strat subtire, astfel încat sa nu prinda miros. Daca matasea de porumb se pune la pastrat incomplet uscata, îsi pierde calitatile. Tratamentul trebuie urmat cel putin zece zile, iar la nevoie poate fi prelungit cu alte cinci. Administrarea se va face de trei ori pe zi. Matasea contine flavonoide, saponine, saruri de potasiu, dar si vitamine – K, C, B6, E, lipide, taninuri, rezine, substante minerale si uleiuri volatile. Proprietatile diuretice sunt date de sarurile de potasiu, flavoinoide si saponine. Ceaiul din matasea porumbului se bea fara restrictii, în colici renale, enurezis sau edeme. Deoarece ajuta la eliminarea apei din organism, poate fi folosit si ca adjuvant în tratamentul obezitatii. Efectul diuretic poate fi accentuat daca matasea se foloseste în combinatie cu cozi de cirese – alt diuretic natural extrem de puternic.
Tot potasiul este cel care confera matasii efecte homeostatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant în tratamentul dereglarilor menstruale. Ceaiul din matase de porumb mai poate fi folosit pentru tratarea arteritei, colecistitei, hepatitei cronice si reumatismului.