Starurile de la Hollywood si influencerii care posteaza pe retelele de socializare imagini in care nu se straduiesc sa-si ascunda imperfectiunile au avut un cuvant important de spus din acest punct de vedere.
Un alt motiv este lupta inegala pe care cele mai multe femei o duc de ani de zile cu aceasta problema estetica. Se pare ca orice am face si oricat ne-am stradui, celulita nu dispare. De vina sunt si miturile aparute odata cu „razboiul” impotriva celulitei.
De-a lungul timpului au fost dezvoltate diferite mituri si teorii cu privire la motivele pentru care apare celulita. De exemplu, s-a spus ca celulita este cauzata de dieta nesanatoasa si de lipsa activitatii fizice. Sau ca este provocata de toxinele blocate in piele. Si hainele stramte precum colantii sau blugii skinny au fost considerate responsabile pentru aparitia efectului de coaja de portocala. Din fericire exista studii care au lamurit o data pentru totdeauna motivul aparitiei celulitei.
Dieta si stilul de viata nu au o legatura directa cu aparitia celulitei, o acuzatie cu care femeile au fost nevoite sa se confrunte de-a lungul anilor. Dar cresterea in greutate accentueaza aspectul celulitei.
„Teoria ca celulita este cauzata de toxinele blocate in tesuturi este un mit aparut pe Internet”, a declarat pentru glamourmagazine.co.uk Georgios Tzenichristos, specialist in tratarea celulitei.
„Barbatii sunt si mai putin atenti la alimentatia lor, la consumul de alcool si fumat. Deci daca cineva ar trebui sa aiba celulita din cauza consumului ridicat de toxine, atunci ar trebui sa fie barbatii, nu femeile”, spune specialistul.
„Femeile fac celulita din cauza faptului ca au un tesut conjunctiv mai slab si au celule adipoase mai mari, acestea fiind influentate de hormonii feminini. Barbatii, in schimb, au un tesut conjunctiv mult mai rezistent si mai putina grasime subcutanata, de aceea nu dezvolta de obicei celulita”, spune Georgios Tzenichristos.
„Combinatia de celule de grasime care imping pielea si mai putine ancore de colagen care sa opuna rezistenta la presiunea creata de grasime duce la aparitia aspectului de celulita”, adauga expertul.
Corpul femeii este adaptat sa faca fata sarcinii, nasterii si alaptarii. Iar celulele adipoase de dimensiuni mai mari au un rol important din acest punct de vedere. Organismul necesita multa energie pentru a face fata acestor procese solicitante. Surplusul de grasime care se depoziteaza in special pe solduri si coapse are rolul de rezerva energetica pentru perioadele solicitante, in special pentru lactatie.
„Cresterea procentului de grasime din corp in mod sigur nu te va ajuta daca vrei ca celulita sa fie cat mai putin vizibila”, declara medicul Edwin Anthony. Pentru a combate celulita trebuie sa reduce dimensiunea lobulelor de grasime aflate sub piele si sa cresti nivelul colagenului din piele. Iar toate acestea inseamna sa faci mai multa miscare, sa consumi mai putine calorii si mai multe alimente care stimuleaza productia de colagen precum legume, fructe de pardure, verdeturi si proteine slabe, recomanda medicul.
„Evitarea contraceptivelor hormonale poate perevni deteriorarea suplimentara a tesutului conjunctiv si marirea lobulelor de grasime”, spune Georgios.
Printre alti factori care contribuie la aparitia celulitei se numara imbatranirea, care duce inevitabil la deteriorarea colagenului. „Circulatia sanguina deficitara este un alt factor. Rezultatul acestei probleme este un transport scazut de nutrienti, ceea ce face ca pielea sa devina slabita si sa fie impinsa de celulele adipoase. De exemplu, nicotina din tigari este o cauza a circulatiei proaste a sangelui. Iar prea multa expunere la soare imbatraneste prematur pielea si ii reduce elasticitatea, facand celulita si mai vizibila”, spune medicul.