Dorohoi News Logo

Ce înseamnă, de fapt, preinfarctul

durerile in piept

Termenul este folosit deseori pentru a desemna un accident vascular cerebral – sindrom clinic ce consta în anumite tulburari neurologice datorate afectarii circulatiei sangelui la nivelul creierului. 

Alteori, cuvantul este utilizat cu sensul de episod de pierdere a starii de constienta; chiar si simpla pierdere a posturii (lipotimia sau lesinul) sau vertijul (ameteala) sunt, de asemenea, frecvent denumite tot preinfarct. Alte semnificatii eronate care îi sunt acordate termenului de preinfarct privesc criza hipertensiva, edemul pulmonar acut sau epistaxisul. Este, de asemenea, o greseala frecventa utilizarea cuvantului preinfarct pentru a desemna chiar infarctul miocardic.
 
Preinfarctul este, de fapt, denumirea învechita, abandonata a anginei pectorale instabile – forma grava de cardiopatie ischemica. Reamintim ca exista mai multe modalitati de exprimare clinica a cardiopatiei ischemice, grupate, în functie de prezenta sau absenta durerii toracice, în manifestari dureroase si nedureroase. Formele dureroase sunt cardiopatia ischemica cronica dureroasa (numita si angina pectorala stabila de efort), infarctul miocardic si angina instabila – tema de astazi a rubricii permanente dedicate bolilor cardiovasculare.

Toate formele de manifestare ale cardiopatiei ischemice au în comun acelasi mecanism – ateroscleroza, care consta în principal în depunerea de colesterol pe peretii interni ai vaselor de sange, conducand la formarea ateroamelor – placi de colesterol proeminente în interiorul arterelor. Prin crestere neîntrerupta, ateroamele vor îngusta progresiv arterele pe care le afecteaza, reducand astfel fluxul de sange spre tesuturi si organe.

În mare, preinfarctul (angina instabila) este o forma agravata de angina pectorala, cu potential de a evolua spre infarct miocardic – definit ca necroza (moartea) unei zone a miocardului. În functie de masurile adoptate si de tratamentul instituit, preinfarctul poate deveni un infarct miocardic propriu-zis, cu toate consecintele nefaste ale acestuia, sau dimpotriva se poate ameliora si transforma în cateva zile în angina pectorala stabila (cardiopatie ischemica cronica dureroasa).

Desi noua denumire (angina instabila) pare sa o apropie mai degraba de angina pectorala stabila si este mai putin rezonanta decat cea veche (preinfarct – termen ce ne duce cu gandul la infarctul miocardic), aceasta afectiune este o urgenta cardiologica, cu prognostic nu întotdeauna bun, care necesita supravegherea medicala atenta a pacientului – de multe ori prin spitalizare. Medicatia administrata, dar si probabilitatea de evolutie nefavorabila sunt foarte asemanatoare acelora din infarctul miocardic. Desi abandonat de mai multi ani de catre medici, termenul de preinfarct va dainui din pacate pentru multa vreme în vocabularul pacientilor si va continua sa fie utilizat eronat si sa starneasca confuzii.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web