Miastenia gravis este o boala despre care se stiu destul de putine lucruri în Romania. Din fericire, exista o asociatie a persoanelor cu miastenia gravis, care a elaborat un mic ghid util bolnavilor cu aceasta afectiune.
Miastenia gravis este o boala cronica neuromusculara, care se manifesta prin oboseala severa la repetarea unei anumite miscari si slabiciunea muschilor voluntari ai corpului. Ea face parte din categoria bolilor autoimune. Acestea apar atunci cand anticorpii nu mai recunosc structurile normale ale corpului si le ataca. În cazul miasteniei gravis, anticorpi anormali sunt produsi contra unor proteine de la nivelul jonctiunii dintre nerv si muschi – numite receptori, care astfel sunt blocati. Impulsul nervos nu se mai transmite la muschi si acestia nu se mai contracta. Cu alte cuvinte, muschii îsi pierd tonusul si forta pana la imposibilitatea de a efectua miscari.
Miastenia gravis este considerata o boala rara, frecventa cazurilor fiind de 1 la 10.000 de persoane. Mai des apare la femeile între 15 si 30 de ani. Barbatii sunt atinsi mai frecvent dupa varsta de 50 de ani, dar practic oricine poate face boala, chiar si copiii mici. Miastenia gravis duce la o slabire progresiva a muschilor voluntari, pe rand sau mai multi deodata. Poate afecta muschii care misca picioarele, bratele, care ajuta la vorbire, la înghitirea sau mestecarea mancarii, la miscarea pleoapelor sau muschii care coordoneaza mimica fetei. Slabirea muschilor se agraveaza la repetarea miscarilor si se amelioreaza la repaos.
Miastenia gravis este o boala foarte greu de recunoscut. De aceea, majoritatea bolnavilor traiesc un adevarat calvar pana cand boala ajunge sa fie diagnosticata. Chiar si familiei sau celor apropiati le e greu sa conceapa ca cineva care pare normal la un moment dat, dupa numai cateva ore, nu mai poate misca sau cade din picioare. Bolnavul pare labil psihic, ipohondru în cel mai bun caz. Simptomele, greu de reprodus, sunt puse pe seama asteniei de primavara sau a lipsei de calciu, cu atat mai mult cu cat pacientul pare normal. Diagnosticul poate fi stabilit de un medic specialist neurolog, dupa efectuarea unor examene clinice complexe si a unor teste si analize medicale: testul cu neostigmin, electromiografia, testarea anticorpilor antireceptor acetilcolinic si anticorpilor anti-MuSK. Examenul computer tomografic sau rezonanta magnetica nucleara pentru mediastin se fac pentru a evidentia eventuale anomalii sau tumori ale timusului.