Putina lume este familiarizata cu conceptul de ganduri obsesive. Cel mai adesea, tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este asociata cu preferinta puternica pentru curatenie / ca lucrurile sa fie intr-o anumita ordine, insa aceasta este doar un subtip TOC, cel in care persoanele manifesta o teama puternica de a nu se contamina cu germeni si care recurg la compulsii, cum ar fi spalatul pe maini, pentru a se linisti.
Tulburarea obsesiv-compulsiva are diverse forme, tematica gandurilor obsesive putand sa varieze de la ideea ca iti vei pierde controlul si o sa le faci fac rau celorlalti pana la intrebari filozofice in legatura cu sensul existentei pe care nu le poti scoate din minte. De aceea, este bine sa avem fiecare o educatie corecta in legatura cu aceste ganduri si sa cerem ajutorul unui psihoterapeut pentru a le intelege si gestiona. Iata cateva sfaturi pentru cei care se confrunta cu ganduri obsesive:
1. Nu confunda un gand cu un comportament. Fuziunea gand-actiune este unul din principalii factori care mentin gandurile obsesive. De exemplu, pot sa cred ca pentru ca mi-a venit in minte gandul ca o sa spun un lucru imoral in timpul unei sedinte, sigur asa o sa fac. Credinta ca a avea un gand este echivalent cu a face un comportament poate sa duca la multa anxietate sau vinovatie atata timp cat nu este dezbatuta. Si pentru a o dezbate, putem sa facem un mic exercitiu de imaginatie in care sa presupunem ca ne vine in minte gandul "O sa donez Asociatiei X un milion de dolari". Faptul ca am gandit asta inseamna ca intr-adevar o fac? Nu, am avut un gand, dar nu s-a materializat in actiune doar pentru ca mi-a trecut prin minte. Pana nu fac efectiv acest lucru, adun un million de dolari, iau decizia sa ii donez si apoi fac toate demersurile pentru ca aceasta sa se intample, "O sa donez Asociatiei X un milion de dolari" este pur si simplu un act mental care nu are nicio legatura cu vreun comportament, vreo actiune concreta.
2. Nu te evalua negativ. Foarte multe persoane care au ganduri obsesive pot sa se evalueze ca fiind oameni rai, pacatosi, slabi, periculosi sau alte astfel de insusiri negative. Dar aceste etichete nu reflecta nimic din ceea ce fac ele. De fapt, gandurile obsesive se leaga de foarte multe ori de valorile pe care le avem, ceea ce pretuim in viata. De exemplu, cu cat e mai importanta familia pentru mine, cu atat sunt sanse mai mari sa am ganduri cum ca as putea face rau cuiva din familie. De aceea este foarte important sa nu lasam mintea sa ne convinga ca doar pentru ca din frica sa nu se intample ceva contrar a ceea ce ne dorim avem unele ganduri mai ciudate, suntem oameni rai.
3. Nu te astepta sa poti controla tot ce e in mintea ta. Asteptarea sa pot controla tot ce gandesc este una nerealista si de multe ori daunatoare. La fel cum nu eu controlez cum imi bate inima, acesta este un proces care se intampla natural, involuntar, la fel nu controlez ceea ce face creierul meu. Desigur, asupra gandirii am un mai mare control, pot sa fac de exemplu calcule mentale, sa analizez cele mai bune optiuni cand iau o decizie, sa imi aduc intentionat in sfera constienta o informatie pe care am asimilat-o la un moment dat. Dar asta nu inseamna ca nu sunt foarte, foarte multe lucuri care imi vin in minte automat, fara decizia de a ma gandi eu la acel lucru. Astfel, incercarea de a controla un gand obsesiv este nerecomandata, pentru ca efectul incercarii va fi de fiecare data altul decat imi doresc. Paradoxal, imi vor veni si mai mult in minte lucrurile pe care vreau sa le controlez.
4. Nu cauta certitudine de 100%. Un alt lucru care poate sa mentina si sa intensifice anxietatea data de gandurile obsesive este intolerenta la incertitudine, adica dorinta de a avea o siguranta de 100%. Probabilitatea ca ceva sa se intample nu va fi niciodata de 0 sau 100%, ci undeva intre. Acceptarea ca nu o sa pot sti niciodata cu o certitudine de 100% daca se va intampla sau nu ceea ce imi imaginez este esentiala. De aceea, ce poate ajuta foarte mult in reducerea frecventei gandurilor obsesive este renuntarea de a ma reasigura in diverse moduri (cautand pe Internet, intrebandu-i pe cei apropiati, cerand psihologului o garantie, etc.) ca nu o sa se intample ceea ce gandesc.
5. Nu lasa tulburarea obsesiv-compulsiva sa iti invadeze viata. TOC te poate stoarce de aproape toata energia pe care o ai daca... o lasi sa faca asta. Daca iti organizezi viata in jurul gandurilor obsesive, eviti activitati pe care inainte le faceai, petreci foarte mult timp meditand la ceea ce se intampla, te axezi doar pe a nu mai avea gandurile pe care le ai, vei avea doar de pierdut. Aparitia initiala a acestor ganduri a creeat suficienta suferinta, suferinta pe care o dublezi sau intensifici mult mai mult in cazul in care te reduci pe tine ca persoana la aceste ganduri si nu vezi aspectele bune, valoroase din viata ta, lucrurile pe care le poti face in continuare.