Dr. Florin Matei, medic primar de cardiologie interventionala, semnaleaza ca in ultimii ani, adultii tineri cu varste intre 20 si 50 de anidin Romania sunt din ce in ce mai expusi riscului de a suferi un infarct miocardic, pe fondul oboselii, stresului, alimentatiei haotice si fumatului.
„Au inceput sa predomine infarctele sa le zicem clasice, pe care le intalneam la varste de peste 60 de ani, cele secundare imbatranirii vasculare, a procesului de ateroscleroza. Am inceput sa avem din ce in ce mai des si la tineri acelasi proces de ateroscleroza care produce fix aceleasi efecte pe care le intalneam in urma cu doua-trei decenii doar la populatiile varstnice. Atunci, varsta peste 60 de ani era cel mai frecvent implicata in tipul acesta de infarct, acum vedem ca scade foarte mult si deja o buna parte dintre pacientii care vin la spital cu infarct sunt sub varsta de 60 de ani. Asadar, tot factorii clasici sunt cei care grabesc si cresc foarte mult acest procent al tinerilor pe care-i vedem cu infarct", a precizat medicul intervievat de Adevarul.
Auzim in ultimul timp de fumat la varste 12-14 ani, foarte foarte tinere. Pai daca incepi cu fumatul de la varsta asta inseamna ca la 35-40 de ani, ai deja 20-25 de ani de fumat. in tot acest timp, desi tu crezi ca nu se intampla nimic, iti distrugi vasele, ti le imbatranesti, iti distrugi endoteliul, intima, care este un element esential in pastrarea sanatatii vasculare inhaland fumul acela de tigara zi de zi. Practic, astfel, in cei 25-30 de ani de cand te-ai apucat de fumat iti creezi toate conditiile ca sa faci, la un moment dat, in jurul varstei de 40 de ani, un infarct. Un fizician englez spunea in secolul al XVII-lea ca suntem la fel de batrani ca arterele noastre. Or, la un fumator tanar, arterele imbatranesc prematur.