Dorohoi News Logo

Ce beneficii pentru sănătate au nucile verzi

1

Deosebit de benefic pentru sanatate, miezul de nuca este o sursa excelenta de microelemente si anume mangan, cupru, magneziu, zinc, fier, calciu, seleniu; vitamine – C, E, K, dar mai ales vitaminele grupului B, în special folati, B1, B2, B6; niacina, acizi grasi esentiali Omega-3 si proteine. Nucile au 654 de calorii per 100g produs si 7g de fibre, fiind fructele cele mai bogate în cupru si zinc.

Consumul zilnic de nuci, întrucat sunt o sursa buna de acizi grasi Omega-3 si multe vitamine, minerale, reduce cu 30% riscul unei boli coronariene, iar daca mananci cinci portii de nuci verzi pe saptamana, se zice ca, vei avea o inima de atlet. Datorita continutului bogat în cupru, micoelement cu actiune antiinflamatoare si esential pentru absorbtia si metabolizarea fierului, nucile sunt indicate în dieta celor cu anemie, reumatism si artroze. De asemenea, zincul, abundent în miezul de nuca, contribuie la producerea insulinei, la reglarea nivelului de zahar în sange, vindeca leziunila cutanate (eczeme, acnee), întareste imunitatea, stimuleaza cresterea.

Gratie acizilor grasi Omega-3, antioxidantilor, nucile sunt arme redutabile în lupta cu îmbatranirea precoce, îmbunatatesc functiile intelectuale. Un nou studiu arata ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii în cazul diabetului zaharat de tip 2. Potrivit expertilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii. Nucile sunt considerate alimentele creierului, dar nu pentru forma miezului. Ele sunt bogate în acizi grasi Omega-3, Omega-6, dar si acizi grasi mononesaturati. Cercetarile moderne arata ca nuca este un stimulent al memoriei si este recomandata celor ce depun efort intelectual crescut. Pentru a spori capacitatea de memorare, în timpul perioadelor de învatare intensa, examenelor, se pot consuma zilnic pana la 10 nuci.

Vitaminele grupului B, care lauda miezul de nuca, sunt importante pentru sanatatea fibrelor nervoase, previn migrenele, cataracta, ofera vitalitate parului si pielii, participa activ la procesul de crestere si dezvoltare la copii (în special vitamina B5 sau acidul pantotenic, gasit mult în nuci). În plus, acidul folic, sau vitamina B9, este important pentru femeile însarcinate si cele care alapteaza, întrucat previne malformatii congenitale la fat, ajuta la cresterea sanatoasa a copiilor. Nucile stimuleaza fertilitatea, datorita continutului de seleniu, dar si spectrului larg de vitamine si minerale pe care le contin. Vitamina E, vitamina C, complexul de B-uri, potasiul, seleniul, zincul sînt elementele care confera nucilor proprietati imunostimulatoare.

De ce sa mananci nucile verzi cu miezul format: Vitamina C, cunoscuta pentru efectul de stimulare a imunitatii, se gaseste doar în nucile verzi. Prin uscare, aceasta vitamina dispare / Nucile uscate sunt mai concentrate în grasimi per suta de grame. Nucile verzi contin aproximativ 57% grasimi, nucile uscate au 70% grasimi / Din cauza cantitatii mai mari de apa si a continutului mai mic de grasimi, miezul de nuci proaspete, verzi se digera mai usor / Nucile verzi, digerate mai usor si consumate în cantitate mai mare, contin mai putine calorii (580 fata de 100g de nuci uscate cu 690 de calorii) / În schimb nucile uscate contin cantitati mai mari de vitamina E si proteine / Nucile verzi se indica în anemie, datorita fierului: 3 mg/100 g / Sunt sursa foarte buna de calciu: 94 mg calciu/100 g nuci verzi / Cele mai bune nuci uscate sunt acele care au mai putin de sase luni de la cules, întrucat cu timpul are loc rancezirea usoara a miezului de nuca din cauza oxidarii lipidelor.

Nutrisionistii recomanda consumul unei jumatati de ceasca de miez pe zi sau a 4-5 nuci zilnic atat tinerilor, adolescentilor, cat si adultilor sau varstnicilor. Pentru a scoate miezul întreg, nucile se tin în apa fierbinte pana la racirea ei, cam o ora. Apoi, se scot, se scurg, se sterg de apa si se sparg.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web