Dorohoi News Logo

Planta cu proprietăți antiinflamatoare uimitoare

floare

Caprifoiul sau Mana-Maicii-Domnului, cum i se mai spune popular, este o planta cataratoare cu un parfum imbatator. Florile tinere sunt albe, iar dupa cateva zile capata o culoare galben-roscat.

In traditia populara se vorbeste despre planta care poarta numele Maicii Domnului ca una cu efecte tamaduitoare atat pentru bolile trupesti, cat si pentru cele sufletesti. Cea mai cunoscuta planta din aceasta categorie este si mana Maicii Domnului. Se spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in brate a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldatii lui Irod cand acestia o hartuiau.

Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare: „De azi inainte si pana in eternitate, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-l salvezi de la moarte asa cum ai facut tu pentru mine”.
 
Preparatele din aceasta planta: pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. De asemenea, ajuta si la curatarea sangelui, fiind utilizata destul de des si in industria cosmetica datorita proprietatilor sale in cicatrizarea ranilor care o recomanda tenurilor cu probleme

Folosita sub forma de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereste de numeroase afectiuni si este leac pentru dureri. Florile se recolteaza cu precadere primavara sau la inceputul verii cand floarea este inca in stadiul de boboc. Specialistii spun ca infuzia cu radacina de mana-Maicii-Domnului incetineste coagularea sangelui si tine la distanta bolile de inima. in plus, calmeaza crampele si durerile articulare la persoanele care sufera de artrita sau reumatism. Florile macerate grabesc vindecarea ranilor. Se lasa la macerat peste noapte o ceasca cu flori de caprifoi, la un litru de apa. Dimineata se filtreaza amestecul si cu solutia rezultata se pun comprese pe zonele afectate de acnee, rani, abcese si cicatrici.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web