De cele mai multe ori, un pahar cu apă sau o cola dietetică comandate la restaurant vin împreună cu o felie de lămâie. În alte ocazii, alegem chiar noi să bem o anumită băutură cu lămâie pentru a-i da mai multă aromă. Acest obicei ar trebui uitat, avertizează specialiștii.
De cele mai multe ori, un pahar cu apă sau o cola dietetică comandate la restaurant vin împreună cu o felie de lămâie. În alte ocazii, alegem chiar noi să bem o anumită băutură cu lămâie pentru a-i da mai multă aromă. Ar trebui însă să știm că, în ciuda tuturor beneficiilor pentru sănătate ale apei cu lămâie, acest obicei ar trebui uitat, avertizează specialiștii, potrivit Tasteofhome.
Poate fi extrem de periculos!
„Introducerea unei felii de lămâie în apă este un lucru care poate fi periculos”, a subliniat expertul în nutriție Toby Amidor, care a explicat că această mică felie de lămâie, deși pare inofensivă, constituie o contaminare alimentară.
„O felie de lămâie în apă, în cola sau în cocktail poate părea o idee bună pentru mai multă aromă și un conținut scăzut de calorii, dar poate duce la pătrunderea unor microorganisme patogene în băutură”, a explicat ea.
Contaminări încrucișate
Motivul este simplu: lămâile proaspete pot fi manipulate cu mâini nespălate sau sunt tăiate pe tocătoare sau cu cuțite contaminate și astfel apare șansa unei contaminări încrucișate.
70% dintre feliile de lămâie aveau bacterii, viruși și alți microbi, inclusiv E. coli
Un studiu din 2007 din Journal of Environmental Health a testat 76 de lămâi din 21 de restaurante pentru microbi și a avut câteva constatări uimitoare. Aproximativ 70% dintre feliile de lămâie aveau bacterii, viruși și alți microbi, inclusiv E. coli, care provoacă boli grave. Chiar dacă lămâia este considerată un ucigaș natural al germenilor, poate fi contaminată.
O investigație ABC a observat că angajații unui restaurant puneau frecvent mâinile pe lămâi, fără mănuși sau fără clești. Dacă mâinile nu sunt curate, există șanse mari să lăse bacterii pe lămâie.
Din păcate, potrivit lui Amidor, este mult mai periculos să bem apă cu lămâie, la un local în oraș, decât acasă. „Acest lucru este valabil mai ales în forfota dintr-un restaurant mare sau dintr-un bar”, a remarcat ea.
De aceea, ar fi de preferat să cereți chelnerilor să vă aducă apă sau băutura preferată FĂRĂ lămâie. Și dacă nu puteți savura băutura fără aroma de citrice, stoarceți sucul lămâii, apoi lăsați-o deoparte. Chiar dacă sucul conține bacterii, cel puțin germenii din coaja lămâii nu vor pluti în pahar.