Dorohoi News Logo

Probleme genitale și urinare ale femeilor

Probleme genitale

Problemele de sanatate legate de aparatul urinar sau genital sunt percepute ca fiind mai delicate comparativ cu alt gen de suferinte, de majoritatea celor in cauza. Insa, desi este greu de vorbit despre astfel de probleme medicale, femeile nu ar trebui sa evite sa mearga la doctor deoarece situatia se poate inrautati.

Cu ajutorul mai multor specialisti, msn a intocmit o lista cu cateva afectiuni care pot sa apara la femei in special in primele doua decade ale maturitatii, pana in 40 de ani.

1. Infectii ale tractului urinar
Femeile care au in jur de 20 de ani tind sa faca mai mult sex si sa aiba mai multi parteneri sexuali, comparativ cu femeile mai in varsta. Iar acest lucru mareste riscul ca diverse tipuri de bacterii care traiesc pe pielea din jurul vaginului si al rectului (atat la femeie, cat si la partener) sa ajunga in uretra in timpul actului sexual si sa provoace o infectie a tractului urinar, caracterizata indeosebi prin urinari frecvente si dureroase.

In plus, la 20 si ceva de ani o femeie are o probabilitate mai mare de a folosi prezervative cu spermicid. Iar un spermicid ca nonoxynol-9 poate sa altereze flora vaginala, creand un mediu propice dezvoltarii bacteriilor negative.

Pentru a reduce riscul de a avea probleme la nivelul tractului urinar ai grija sa urinezi imediat dupa contactul sexual si sa te stergi numai din fata in spate.

De asemenea, opteaza pentru lenjerie intima din bumbac - materialele sintetice atrag caldura si umezeala in zona vulvara. In plus, ai grija sa te hidratezi corect tot timpul (vei urina mai des si vei elimina regulat bacteriile din tractul urinar). Iar daca ti se pare ca ai o astfel de infectie, mergi la un medic.

2. Incontinenta urinara
Daca ti se intampla sa scapi putina urina atunci cand razi puternic, stranuti, tusesti sau faci exercitii fizice solicitante, atunci s-ar putea sa suferi de incontinenta urinara. Iar boala este specifica anilor varste 20 - 30 si chiar 40 de ani. Spre exemplu, aproximativ 30% dintre femeile din America, cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, au parte de un astfel de episod neplacut cel putin o data pe saptamana.

Nasterea reprezinta principalul factor declansator al acestei afectiuni deoarece poate deteriora muschii pelvieni care sustin vezica urinara si uretra. Pot trece chiar sase sau mai multe luni dupa nastere pana cand acesti muschi isi recapata rezistenta necesara ameliorarii sau chiar impiedicarii incontinentei.

In acest timp poti insa sa ajuti executand exercitii Kegel (fa 10-25 de repetari in timp ce te speli pe dinti dimineata). De asemenea, incearca sa reduci consumul de cafeina, ciocolata, lactate, alimente picante si fructe acide (portocale sau ananas) - acestea pot irita vezica urinara si agrava incontinenta.

3. Boli cu transmitere sexuala (BTS)
Acestea pot sa apara la orice varsta, dar femeile care au in jur de 20 de ani sunt mai expuse deoarece e mai probabil sa aiba mai multi parteneri. Cele mai frecvente astfel de boli sunt gonoreea (caracterizata prin urinari dureroase, sangerari anormale si scurgeri vaginale) si chlamydia (care este de obicei asimptomatica, dar poate totusi sa provoace durere la urinare si scurgeri vaginale anormale).

Ambele pot fi tratate cu antibiotice, dar trebuie sa mergi la un ginecolog pentru a sti ce si cat sa iei, si asta cat mai din timp. Daca stai mult cu aceste boli pot cauza o afectiune a uterului si trompelor uterine care poate duce la infertilitate.

Totodata, o alta boala cu transmitere sexuala frecventa este infectia cu virusul human papiloma (HPV). Cel putin jumatate dintre oamenii activi sexuali se vor infecta la un moment dat cu acest virus, potrivit statisticilor, iar aproximativ 80% dintre femei il vor lua pana la 50 de ani.

Peste 100 de tulpini ale virusului cauzeaza negi genitali, iar 10 tulpini au fost legate de cancer cervical. Un virus human papiloma poate fi detectat prin testul Papanicolau, care ar trebui facut regulat. De asemenea, anual, la orice varsta, ar trebui sa faci teste pentru depistarea oricarei boli cu transmitere sexuala, daca esti o femeie activa din punct de vedere sexual.

4. Endometrioza
Aceasta este o boala care apare in medie la 27 de ani, dar se poate instala si la 30 ori chiar 40. Endometrioza este caracterizata in special prin dureri premenstruale severe si prin infertilitate. Mergi la un ginecolog pentru a-ti da tratament daca suspectezi ca ai o astfel de boala. In cazuri grave, se poate interveni si chirurgical (laparoscopic).

5. Vaginoza bacteriana
Aceasta este de asemenea comuna in special femeilor de pana in 40 de ani si apare atunci cand bacteriile care se gasesc in mod normal in vagin se inmultesc in exces.

Simptomele sunt similare celor care apar in urma unei candidoze vaginale, desi sunt de regula mai blande. Cercetatorii nu stiu inca ce cauzeaza dezechilibrul bacterian, dar au constatat ca tinde sa apara la femeile de pana in 40 de ani care sunt foarte active sexual sau care au un partener nou sau mai multi.

De asemenea, spalaturile interne pot altera echilibrul bacterian, deci nu apela la ele. Si vaginoza bacteriana trebuie tratata cat mai repede, altfel putand duce la complicatii. (DorohoiNews.ro)
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web