Leucemia este un cancer al țesuturilor responsabile de formarea sângelui, adică celule sanguine imature care se găsesc în măduva osoasă (= material moale, spongios, situat în centrul majorității oaselor).
Boala începe de obicei cu o anomalie în formarea celulelor sanguine în măduva osoasă. Celulele anormale (sau celulele leucemiei) se înmulțesc și devin mai numeroase decât celulele normale, împiedicând astfel funcționarea corectă a acestora.
Simptomele leucemiei acute nu sunt, în general, foarte specifice și seamănă cu cele ale altor boli, cum ar fi gripa. Pot apărea brusc în câteva zile sau săptămâni.
Simptomele leucemiei cronice, în stadiile incipiente ale bolii, sunt foarte difuze, sau nu există. Primele simptome apar treptat:
Febra, frisoane sau dureri de cap.
Slăbiciune persistentă sau oboseală.
Anemie, cum ar fi respirație, paloare, palpitații (bătăi rapide ale inimii), amețeli.
Infecții frecvente (plămâni, tractul urinar, gingii, anus, herpes sau răni).
Pierderea poftei de mâncare.
Dureri în gât.
Pierdere în greutate.
Glandele umflate, ficatul umflat sau splina.
Sângerare (nas, gingii, menstruație) sau vânătăi frecvente.
Mici puncte roșii pe piele (petechiae).
Transpirație excesivă, în special noaptea.
Durere în oase.
Probleme de vedere.
Persoanele cu risc
Persoanele cu tulburări genetice. Anumite anomalii genetice joacă un rol în dezvoltarea leucemiei. De exemplu, sindromul Down ar fi asociat cu un risc ridicat de leucemie.
Persoanele cu probleme de sânge. Anumite afecțiuni ale sângelui, cum ar fi sindroamele mielodisplazice (= boala măduvei osoase), pot crește riscul de leucemie.
Persoanele cu antecedente familiale de leucemie.
Factorii de risc
Ați suferit tratamente pentru cancer. Anumite tipuri de chimioterapie și radioterapie primite pentru diferite tipuri de cancer pot crește riscul de a dezvolta anumite forme de leucemie.
Expunerea la niveluri ridicate de radiații. Persoanele expuse la doze mari de radiații, precum supraviețuitorii unui accident nuclear, prezintă un risc ridicat de a dezvolta leucemie.
Expunerea la substanțe chimice. Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi benzenul (un produs din industria chimică conținut în benzină) ar crește riscul unor leucemii.
Tutun. Fumatul țigărilor crește riscul anumitor tipuri de leucemie.