Dorohoi News Logo

Riscul deficienței de vitamina D este foarte mare iarna. Știți de ce?

vitamina d

Lipsa de vitamina D, mare iarna. Petreceți o jumătate de oră afară în fiecare zi, de preferință între 11 dimineața și 15:00? Nu? În acest caz, este cel mai probabil să suferiți de o deficiență de vitamina D, iar acest risc este și mai mare iarna.
 
În primul rând, trebuie menționat că există două forme de vitamina D care sunt importante pentru organismul nostru: vitamina D2 (sintetizată natural de plante) și vitamina D3 (sintetizate de organismul nostru atunci când ne expunem pielea la radiațiile ultraviolete de la lumina soarelui). Corpul nostru transformă vitamina D2 și vitamina D3 într-o formă activă de vitamina D. Această vitamină este esențială pentru a fi și a rămâne sănătos: în primul rând contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, a sistemului nostru de apărare împotriva organismelor patogene, cum ar fi bacteriile și virusurile. Apoi, vitamina D promovează absorbția calciului, esențial pentru dinți sănătoși și oase puternice. Și asta nu este totul, contribuie și la buna funcționare a sistemului nostru muscular. Din păcate, mulți oameni – șapte din zece – sunt deficienți in vitamina D. Mai ales în această perioadă a anului, toamna și iarna. Și acest lucru nu este surprinzător!

Soarele, principala sursă de vitamina D
Așa cum am explicat succint mai sus, sintetizăm vitamina D3 la nivelul pielii, atunci când este expusă razelor ultraviolete. Cea mai bună metodă de a obține suficientă vitamină D în corp este să stai la soare timp de o jumătate de oră pe zi, de preferință între orele 11:00 și 15:00 când soarele este cel mai puternis. Și având grijă să descopei mâinile, brațele și fața. Știm, de asemenea, că soarele este rar acolo în această perioadă a anului. Și chiar dacă străpunge, este mai putin puternic decât primăvară și vară. Prin urmare, influența sa este mai puțin puternică.

Dar mâncarea?
Mâncarea este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D. Peștele uleios, cum ar fi macroul, sardinele, heringul și somonul o conțin, dar în cantități insuficiente pentru a „reumple stocurile” în caz de deficiență. Și după cum am spus deja, toamna și iarna, nu trebuie să ne bazăm pe soare, care este prea timid și nu este foarte puternic pentru a ne permite să ne absorbim doza zilnică de vitamina D. Ce putem face în acest caz?

Discutați cu medicul sau farmacistul. Cu siguranță, veți beneficia de administrarea unui supliment alimentar o dată pe zi.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web