Dorohoi News Logo

Boala deosebit de gravă care este confundată cu gripa

gripa

De ce apare meningita. Meningita este o inflamație a meningelor: plicurile măduvei spinării și ale creierului în care circulă lichidul cefalorahidian.
 
În majoritatea cazurilor, meningita este cauzată de un virus (meningită virală). Meningita poate fi cauzată și de bacterii (meningită bacteriană). Meningita bacteriană este de obicei mult mai gravă decât meningita virală și necesită îngrijiri de urgență extreme.

Meningita de origine virală
Această formă de meningită arată inițial ca gripa și provoacă rareori complicații. De obicei apar simptome de răceală și apoi apar semne de meningită. Aceste semne dispar singure după 2 săptămâni. Dar la început, nu se știe dacă meningita este ușoară (din cauza unui virus) sau poate gravă (din cauza unei bacterii), copilul este internat pentru o perioadă de timp.

Meningita virală afectează cel mai frecvent copiii și adulții tineri. Ca și în cazul majorității bolilor virale, această meningită nu poate fi tratată cu antibiotice.

Meningita bacteriană
Meningita bacteriană este mai gravă. Se poate dezvolta extrem de rapid, poate duce la complicații grave (surditate, leziuni ale creierului, epilepsie, tulburări mentale, tulburări de atenție sau de învățare) și poate duce uneori la moarte (5% din cazuri) dacă nu este nu este detectat și tratat la timp. Este o urgență. Afectează în principal copiii, adolescenții și adulții tineri.

Există mai multe tipuri de meningită bacteriană, în funcție de bacteriile implicate:
Meningita pneumococică (Streptococcus pneumoniae). Bacteria pneumococică este principala cauză a meningitei din America de Nord, atât la adulți, cât și la copii. Poate provoca, de asemenea, pneumonie și otită medie. Protecția imună naturală împotriva pneumococului este dobândită numai în jurul vârstei de 5 ani. Susceptibilitatea la infecții de acest tip este mai mare înainte de vârsta de 2 ani. Există, de asemenea, streptococcus pyogenes meningită sau Streptococcus agalactiae.

Meningita Hib (Haemophilus influenzae tip B). Înainte de anii 90, era principala formă de meningită bacteriană la copiii cu vârsta sub 5 ani. Prin utilizarea pe scară largă a vaccinului Hib, și-a redus considerabil domeniul de aplicare.

Meningita meningococică (Neisseria meningitidis). Această bacterie este singura care provoacă epidemii de meningită. Știm că este prezenta în gât sau nas la 10% pana la 25% din populație, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fără a provoca boli. În cazuri rare, depășește apărarea naturală a organismului și provoacă meningită;

O formă mai gravă a infecției apare dacă bacteriile ajung în fluxul sanguin și în organe; aceasta se numește meningococemie. Există 13 tulpini cunoscute de Neisseria m. Tulpinile A, B și C sunt implicate cel mai adesea în epidemii. Tulpinile de tip B și C predomină în prezent în America și Europa, în timp ce tulpinile de tip A predomină în Africa și Asia;

Meningita Listeria (Listeria monocytogenes). Infecția cu Listeria monocytogenes, sau listerioza, este în general ușoară la adulți, dar poate fi transmisă bebelușilor și copiilor mici, la care poate provoca meningită. Femeile însărcinate sunt deosebit de vulnerabile (de 20 de ori mai mult decât populația generală) și pot transmite infecția la nou-născut. Această bacterie găsită în apă și sol poate contamina plantele și animalele și să intre în lanțul alimentar.

De ce apare meningita. Posibile complicații
Infecțiile meningococice sunt o urgență medicală, necesitând diagnosticarea precoce, spitalizarea și tratamentul imediat cu antibiotice. Cu cât tratamentul este aplicat cu întârziere, cu atât este mai mare riscul de sechele neurologice sau deces. Pierderea auzului, probleme de vedere (până la orbire), vorbirea încețoșată, dizabilitățile de învățare, epilepsia sunt câteva dintre sechele posibile. Infecția poate provoca paralizie sau gangrenă a mâinilor sau picioarelor, ceea ce poate necesita amputații. Studiile indică faptul că 15% pana la 20% dintre sugarii și copiii mici care supraviețuiesc meningitei bacteriene au o sechelină neurologică permanentă.

Când o infecție bacteriană afectează sistemul nervos central, poate provoca moartea în câteva zile și uneori chiar și în câteva ore. Boala meningococică este fatală între 5 și 15% din cazuri.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web