Dorohoi News Logo

Cat sunt de nocive sunt radiografiile?

radiografii

La cat timp pot fi repetate radiografiile? Cum se poate proteja pacientul de efectele negative ale acestora? Poate avea o radiografie efect cancerigen? Daca nu stiti raspunsurile la aceste intrebari, este cazul sa cititi acest articol.

Metodele radiologice care iradiaza corpul uman sunt in special cele care folosesc raze Rontgen.
Ce sunt razele Rontgen?
Razele Rontgen sunt emise de un tub special creat, care are capacitatea de a emite un fascicul de electroni (particule incarcate negativ), cu o viteza mare de deplasare, astfel incat sa strabata structurile corpului si sa poata fi “prinse” pe filmul radiologic.

Acesti electroni din raza incidenta (adica din fasciculul tubului radiogen) ajung in corpul uman. Celulele noastre sunt de asemenea formate din molecule, avand atomi cu nucleu (contine protoni) si straturi de electroni. Astfel, electronii din raza incidenta pot strabate corpul pana la filmul radiografic sau pot fi incetiniti in corp prin apropierea de mai multi nuclei (care ii atrag caci au protoni) pana la absorbtie – electronul este absorbit. Ramane astfel in corp un electron liber puternic incarcat negativ, sursa de iradiere.

Alte urmari ale iradierii, la care sunt foarte expusi si personalul medical care lucreaza pe sectiile de radiologie:
- Afectiuni ale pielii – necroze, iritatii, tulburari de pigmentare (pete pigmentare sau depigmentare), scleroza cutanata, atrofie cutanata, teleangiectazii (mici vase de sange care se vad la nivelul pielii), formatiuni keratozice (ca pielea care se exfoliaza in exces) sau papilomatoase (arata ca niste mici umflaturi);
- Organele genitale nu sunt afectate din punct de vedere al functiei endocrine foarte mult, insa functia de reproducere este extrem de radiosensibila, deci poate duce pana la infertilitate; (DorohoiNews.ro)
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web