Coloana vertebrala, unul dintre organele cele mai sensibile ale organismului uman, este supusa zilnic unor eforturi dificile, care o suprasolicita. În unele situatii, aceste eforturi cresc în intensitate, astfel ca si coloana poate suferi diferite traumatisme sau dureri. De aceea, înca de la primele astfel de dureri este indicat sa va adresati medicului reumatolog. Acesta va va indica, dupa caz, un tratament de specialitate sau va va da sfaturi despre cum puteti preveni complicatiile.
În acest sezon rece, atat la sate cat si la orase, pregatirile pentru sarbatorile de iarna obliga la eforturi fizice ocazionale, care, de multe ori, se soldeaza cu dureri severe de spate. Astfel, fie din nestiinta, fie din neglijenta se ajunge la boli ale coloanei vertebrale, care necesita tratamente de lunga durata (spondiloze avansate, operatii de urgenta sau hernii de disc). În general, tinerii au o coloana vertebrala cu o musculatura slaba, neantrenata la eforturi fizice, cu cifoze si scolioze. Dupa efort fizic, acestia se plang de dureri de spate ce se linistesc doar în pozitia culcat.
Adultii obezi sau cei care efectueaza munca fizica din pozitii incomode sau în afara spatiilor închise, la temperaturi foarte scazute, în umezeala, curenti de aer, prezinta, cu timpul, o spondiloza pe segmente sau pe toata lungimea coloanei, o boala considerata de specialisti, distructiva. Daca este afectat discul intervertebral, adica „rulmentul“ care asigura miscarea usoara a coloanei, acesta poate fi expulzat de la locul lui si, prin urmare, va apasa pe o radacina nervoasa, care produce suferinta si durere si obliga la interventie chirurgicala pentru îndepartarea acestui traumatism.
Sfaturi utile: În astfel de situatii, reumatologii ofera cateva recomandari, care, urmate cu rigurozitate, pot diminua durerile sau chiar le pot preveni.
Iata cateva dintre acestea: - functionalitatea coloanei vertebrale poate fi mentinuta prin gimnastica medicala zilnica si corecta, conditie indispensabila pentru o viata si o activitate cotidiana normala; - la efectuarea de eforturi fizice prelungite este indicata purtarea unui brau lat si întins, asemanator celor pe care le poarta oamenii de la munte; - în cazul în care durerea pe care o resimtim nu cedeaza în cateva ore de reapaus, este recomandat sa va adresati medicului specialist, care va examina provenienta acesteia si va va indica un tratament, evitand în acest fel complicatiile nedorite sau prelungirea perioadei de suspendare a activitatii pe saptamani si luni de zile;- tratamentul indicat (fizical sau medicamentos) trebuie respectat si urmat suficient timp pentru a fi eficient si a nu atenua doar temporar semnele, ca apoi durerile sa revina într-o forma înca si mai grava. Infiltratiile locale trebuie facute cu discernamant si competenta, deoarece coloana vertebrala este un organ sensibil si destul de traumatizat de activitatile cotidiene; - o data sau de doua ori pe an, cu toate dificultatile prin care treceti, rezervati-va timp pentru a consulta un medic de specialitate si pentru a urma un tratament complex pentru protejarea coloanei vertebrale, deoarece durerea sau incapacitatea temporara de munca vor fi mult mai paguboase pentru activitatile zilnice.