Grupa sanguina nu se obtine pe parcursul vietii si nu se poate schimba, ea se transmite ereditar. Pentru multi dintre noi este cunoscuta varianta de grupa de sange: I; II;III; IV. in medicina de specialitate aceste grupe sunt inluse in sistemul OAB. Iata, deci, cum veti deosebi grupa de sange: grupa O (grupa zero) sau I, grupa A sau II, grupa B sau III si grupa AB sau IV.
Deseori se mai intalnesc denumirile: OI, AII, BIII, ABIV, fuzionand ambele variante. Atunci cand este indicata grupa de sange, neaparat este precizat factorul rezus: pozitiv sau negativ. Daca globulele rosii (hematiile unei persoane) prezinta pe suprafata lor antigene tip D atunci ea va avea Rh pozitiv, lucru valabil la 85% din populatia lumii. Restul 15% nu are aceste antigene prezente, fiind Rh negativ.
Daca o persoana cu Rh negativ primeste, in urma unei transfuzii, sange cu Rh pozitiv, atunci organismul este in pericol, fiindca el reactioneaza asemeni unui corp strain. O atentie deosebita asupra acestui fapt trebuie sa o atraga femeile cu Rh negativ. in joc va fi atat soarta ei, cat si a viitorilor copii. Medicul ne atentioneaza ca este foarte important ca femeile care primesc transfuzii de sange cu Rh negativ sa primeasca numai sange cu factor Rh-negativ. „Daca vor primi sange cu factor Rh-pozitiv, in sangele lor vor aparea anticorpi anti-Rh, ceea ce va avea influenta negativa, in viitor, atat din punct de vedere al transfuziilor cat si al unei sarcini in cazul unui fat cu Rh-pozitiv.
Grupul OI de sange este unul prietenos fiindca poate dona oricarui alt grup ( „donatori universali”). Primitorii universali sunt cei din grupul ABIV care pot primi sange de la oricare alt grup. Celelalte grupe sunt mai pretentioase: grupul de sange AII poate dona numai grupului AII si ABIV, grupul de sange BIII poate dona sange numai grupului BIII si ABIV. Grupul de sange Rh-negativ poate dona sange ambelor grupe Rh, iar grupul de sange Rh-pozitiv poate dona numai celui Rh-pozitiv.
In credinta japoneza se zice ca personalitatea si caracterul unui om este stict legata de grupa sa sangvina. Grupa de sange 0 (I): Aceste persoane au tendinta de a fi solitare. Cu toate acestea, sunt persoane intuitive, focalizate, independente, increzatoare, cu calitati de lider si se bazeaza doar pe fortele proprii. Fiindca sunt organizate si determinate, de cele mai multe ori isi ating obiectivele propuse. Purtatorii grupei 0 fac fata cel mai bine stresului, avand un sistem imunitar si un psihic puternic. Pentru o buna stare de sanatate, sunt dependenti de exercitii fizice viguroase.
Grupa de sange A (II): Astfel, cei cu grupa de sange A sunt prietenosi, sensibili, inteligenti. Sunt foarte talentati, dar nu-si exteriorizeaza intotdeauna emotiile, pasionali si talentati. Sunt actori foarte buni, deoarece par a fi persoane calme, chiar daca in realitate sunt cuprinsi de griji. in mare parte sunt tensionati, nerabdatori si se confrunta cu probleme de somn. Functiile de conducere sunt potrivite pentru ei, dar in mare parte le refuza, deoarece nu fac fata stresului. Stresul acumulat le slabeste imunitatea. Trebuie sa atraga o atentie deosebita asupra alimentatiei, deoarece au un nivel scazut al cantitatii de acid in stomac inca de la nastere.
Grupa de sange B (III): Cei din aceasta grupa sunt echilibrati si contemplativi. Sunt recunoscuti ca personae optimiste, inteleg si accepta cu usurinta punctele de vedere ale celor din jur, evitand, de cele mai multe ori, confruntarile sau provocarile. Sunt sinceri, pe ei te poti baza, fiind prieteni adevarati. Spre deosebire de persoanele din grupa A, care au probleme cu sistemul digestiv, cei din grupa B au un sistem imunitar puternic, dar sunt predispusi la infectii virale, boli inflamatorii. Atat persoanele din grupa A, cat si cei din grupa B se confrunta cu scaderea zaharului in sange din cauza alimentatiei incorecte.
Grupa de sange AB (IV): Persoanelor cu grupa sangvina AB nu le place sa se adapteze la mediu diferit de al lor. Daca se simt inlantuite, au tendinta de a evada din acest spatiu inchis si de a actiona pe plan propriu. Sunt caracterizate de o rabdare, putere de concentrare si inteligenta admirabila; in ceea ce priveste optiunile alimentare, sunt foarte transante: un aliment fie este pe placul lor, fie il evita cu precadere.