Dorohoi News Logo

Şase greşeli de evitat când luaţi antiinflamatorii

medicamente

Nu combinaţi medicamentele pentru durere cu alcool doar pentru că nu sunt antibiotice, deoarece riscaţi să faceţi ulcer, şi nici nu depăşiţi dozele menţionate în prospect.

Nu vă bazaţi pe recomandările prietenilor sau rudelor şi nici pe experienţele voas­tre din trecut pentru a scăpa de dureri, pentru că organismul reacţionează diferit la substanţele din medicamente, susţin specialiştii citaţi de site-ul WebMD. Aceştia oferă mai multe sfaturi privind administrarea de antiinflamatorii.

O pastilă e bună, două sunt şi mai bune. Supradozele de medicamente pot cauza efecte adverse. „Prima doză a unui medicament pentru durere s-ar putea să nu aibă efectul dorit în primele cinci minute, dar asta nu înseamnă că trebuie să luaţi mai multe. În cazul anumitor medicamente pentru durere, dacă luaţi doze suplimentare, s-ar putea ca prima să nu-şi mai facă efectul. În cazul altora, s-ar putea să ajungeţi la urgenţe", spune Kristen Binaso, purtător de cuvânt la Asociaţia Americană a Farmaciştilor. Dacă aţi luat deja de ceva timp medicamentele pentru durere şi nu şi-au făcut efectul, vorbiţi cu medicul vostru. Înainte de a pleca din cabinetul lui, întrebaţi-l dacă puteţi să luaţi o doză în plus.

Mai multe antiinflamatorii diferite. Multe persoane iau medicamente pentru durere fără să citească prospectul. Se întâmplă apoi să ia în aceeaşi perioadă alt antiinflamator pentru altă durere şi să obţină o supradozare. Multe OTC-uri sunt combinaţii de medicamente care conţin doze întregi de ingrediente antiinflamatorii.

Le combinaţi cu alcoolul. Medicamentele pentru durere şi alcoolul îşi intensifică reciproc efectele. Spre exemplu, de la alcool vă puteţi simţi moleşiţi, stare care poate fi dată şi de aceste pastile. „Cei care consumă alcool în timp ce iau ibuprofen pot face ulcere sângeroase. Food and Drug Administration analizează efectele alcoolului combinat cu acetaminofen. La unele persoane care au luat pe termen lung această substanţă şi au consumat şi alcool s-au observat probleme hepatice", spune Eric Haynes, fondatorul Comprehensive Pain Management Partners, Trinity.

Nu vă asiguraţi că nu interac­ţionează cu alte medicamente. Înainte să luaţi pastile contra durerii, gândiţi-vă ce alte medicamente sau tratamente naturale luaţi, pentru că anumite combinaţii pot da efecte adverse. Spre exemplu, aspirina poate afecta acţiunea anumitor medicamente pentru diabeticii care nu sunt dependenţi de insulină, iar oxicodonul sau codeina pot interfera cu antidepresivele. Înainte de a lua reţeta de la doctor, spuneţi-i acestuia ce alte medicamente mai luaţi.

Vă trataţi cu medicamente recomandate de cunoştinţe. „Dacă o persoană sănătoasă ia un medicament pentru o durere şi-şi sfătuieşte unchiul să-şi trateze la fel durerile avem o problemă. Unchiul ar putea avea o problemă care nu-i permite să elimine medicamentul din organism, ar putea avea o reacţie alergică sau s-ar putea ca pastilele respective să interacţioneze cu cele pe care el deja le ia pentru o anumită afecţiune", spune Eric Haynes. O altă greşeală este să luaţi acelaşi medicament pe care l-aţi mai folosit în urmă cu mai mult timp pentru alt tip de durere. „Dacă v-a făcut bine atunci, nu înseamnă că efectul va fi la fel şi acum. Nu trebuie să tratezi pacientul, ci boala. Pacientul trebuie să aibă încredere în medicul de familie şi să încerce să fie fidel unei singure farmacii, pentru că specia­liştii de acolo ar putea să-i dea sfaturi necesare în privinţa folosirii medicamentelor", atrage atenţia farmacistul Constantin Ciulu.

Tăiaţi inclusiv pastilele care nu se pretează la aşa ceva. Pastilele care au o linie trasată pe ele trebuie tăiate de-a lungul acesteia, iar cele care nu au nici o linie nu trebuie ruptă decât la recomandarea medicului. „În caz contrar, nu-şi vor mai face efectul cum trebuie şi au şi un gust rău", spune Binaso. (DorohoiNews.ro)
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web